Några teser kring ledarskap i församlingen (sic!)

Några offullständiga och ofärdiga tankar kring ledarskap

1. Kristet ledarskap är alltid knutet till en gemenskap, och det är utifrån gemenskapen som personer kan ha en ledarfunktion

2. Kristet ledarskap är alltid delat. Det finns inget tjänande i kyrkan där en ensam ledare har ensam makt. För det första är Jesus ledaren, och som bäst är kristet ledarskap en reflektion av det som Kristus vill och hur Kristus leder församlingen. För det andra finns det inga exempel på församlingar i bibeln där församlingen hade en ensam ledare.

3. Kristet ledarskap är underställt gemenskapen och inte tvärtom. (Med förtydligande ang. Tomas punkt, tack:) Ledarskap och bestämmande är inte det samma. I Guds församling är makten hos gemenskapen. Konsensus? Ledarskap handlar med om att vara förebild som andra kan välja att följa efter, olika personer är förebilder/ledare på olika områden.

4. Kristet ledarskap handlar inte så mycket om att hitta bra ledare, som att kristna gemenskaper bör fungera så att man i princip kan lotta om vem som skall bli ledare, och gemenskapen har en sådan god fostran av sina ledare att dessa blir goda ledare. (Tanke från Hauerwas, finns ett bra klipp med honom jag skall gräva fram där han snackar om detta)

5. Kristet ledarskap är tillfälligt. En gång ledare, inte alltid ledare.

6. Ordet ledare i ledarskap är dåligt. Endast Jesus är ledare, ingen annan skall kallas detta.

7. Lärare, profet, församlingsföreståndare, ungdomsledare, pedagog, predikant, evangelist, administratör hittas sällan i samma person, så låt oss inte ha dessa förväntningar på våra ledare

8. Alla är ledare, fast vid olika tillfällen. Alla är kallade att leda människor till Kristus. Alla leder eftersom alla skall peka på kristus. Det är i det lilla det räknas. (inspirerad av Henriks punkt, tack)

9. din punkt

OCH HÄR KOMMER VIDEON JAG PRATA OM

Annonser

7 kommentarer

 1. Är inte detta med beslutsfattande viktigt i den bibliska synen på ledarskap? En ledare är inte en person som bestämmer, det gör alla tillsammans (konsensus), utan en person som är en förebild för de andra på ett visst område, alltså någon en kan välja att följa efter. Eftersom vi kommit olika långt på olika områden är vi alla ledare (präster)?

  • Absolut!

 2. 8. Alla är ledare. Vi är alla kallade att leda andra människor till tro och alla troende leder i det lilla, var de än är genom att visa vem Jesus är.

 3. Jeg synes dette var så interessant at jeg oversatte det til norsk, og la det ut på bloggen min. Det hadde vært interessant å få til en samtale rundt dette, og sitatene fra Hauerwas er jeg veldig interessert i.

  • Kul att du gilla det Björn Olav! Kul att du översatte det.

   Ja det är ett viktigt samtal.

 4. 9. Kristet ledarskap syftar till att göra sig själv onödig. Dvs att man utrustar andra som man själv blivit utrustad. Exempel Elia / Elisha och Jesus som tränade sina lärljungar och sen drog.
  10. Kristna ledare får sin tjänst genom den Helige Andes utkorelse (Andens gåvor/ tjänster), vilket bör bekräftas av gemenskapen. Personliga egenskaper / kompetens är mindre viktigt.

  Invänder mig mot vissa delar av punkt 3: Ledarskap kan visst innebära beslutsfattande som kanske inte alls inkluderar hela gemenskapen. Vidare är det viktigt att poängtera att ”demokrati” i den kyrkliga gemenskapen handlar om att tillsammans uttröna Guds vilja (”den heliga anden och vi har beslutat..” apg 15:25), inte att väga åsikter mot varandra för att sedan landa i kompromiss som i den världsliga konsensus-metoden. Här kan det då ske på ett sådant sätt att församlingsledningen fattar beslutet som sedan bekräftas av församlingen. Se hela förfarandet i APG 15.
  Man ska heller inte blunda för att Herren ger mer andlig auktoritet till vissa personer. Det skall dock inte förvirras med den världsliga definitionen av makt.
  Punkt 4: Håller delvis inte med Hauerwas. Lottning som beslutsmetod betyder inte att ”vem som helst” kan vara ledare utan att den helige ande gör sin vilja känd genom lotten. Men alla i gemenskapen bör definitivt fostras till att se sig själv som ledare.
  Punk 5: Kristet ledarskap är inte alls tillfälligt. Bara i ett ytligt perspektiv där man kan stiga in och ut ur tjänster. GÅVAN att vara ledare som man fått av den helige ande består.
  Punkt 6: Ordet ledare (den som visar vägen) är jättebra. Man bör dock inte sammanblanda det med jordisk maktutövning.

  I övrigt är jag rörande överrens… 🙂

  Kram Markus

 5. […] -Linda (Kingdom Grace) om bibliskt ledarskap. Se också Kristen Underjord på samma tema. Och Anton på samma sida men annat tema om tre problematiska […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s