in company of janne

Annonser

5 kommentarer

 1. o yes. Men alla anarkister låter inte bli att rösta.
  http://anarkisterna.com/blog/2010/09/08/grat-allians-av-vart-hat/

 2. Som Guds folk enligt det Nya förbundet ska vi inte bete oss som folkens ledare, enligt Jesus. Vi ska inte använda ”makt över” människor (Matt 20:25-28). För att förstå varför Jesus vänder sig emot politisk makt måste vi inse att politisk makt är oavhängigt beroende av våld. Det förvirrande i den politiska debatten är att politiker ofta framställs ha samhällsförändrar-monopol, men faktum är att det finns massvis med sätt att förändra samhället på. Staten använder maktmedlet våld. Den gängse definitionen av en stat som används inom statsvetenskapen är: En organisation med våldsmonopol inom ett visst territoriellt område. Och även om man definierar staten annorlunda är det ett faktum att statens enda maktmedel är våld. Tar du bort polisen och militären har staten ingen makt.

  En kristen pacifist kan därmed inte vara politiker, oavsett hur många bra reformer man skulle kunna genomföra, eftersom man genomför dem genom att bestraffa folk som inte gör som man säger med våld. Och om vi röstar på en kandidat som vi tycker har goda värderingar (eller minst dåliga värderingar) röstar vi på någon som vill använda våld för att driva igenom sina värderingar. Vi kristna pacifister bör rösta på dem med bäst värderingar, dvs. de som inte vill använda våld, dvs. de som inte tänker gå till Riksdagen även om de blir inröstade där. Rösta därför på Tomma stolarnas parti! Läs mer på http://wp.me/pxtsJ-pL och http://wp.me/pxtsJ-pU

  • Jag begriper inte,

   Varför skall vi som kristna INTE rösta? Och om vi inte röstar, med vilken rätt eller mandat har vi att beklaga oss över rasister i riksdagen?

   Vad händer vidare om det INTE finns en stat? Vi är till naturen inte goda som människor, snarare tvärtom, annars vore Jesus en klåpare som dog för en lögn. Men vi tror inte att han var det. Och det finns heller inget som tyder på det heller. Så varför skulle en anarki fungera? För att alla invånare är gedigna apostlar och Jesusföljare?

   Men vi är ju inte perfekta, och vad ska vi göra med alla de som vill vara med men inte vill följa Jesus? Porta dem? Eller kanske ta emot dem med öppna armar -men vad händer då med de som inte vill bruka våld på något sätt när någon trots allt använder våld för att skapa sig ekonomisk vinning?

   Hittils i historien har det inte funnits en fungerande anarki. På grund av vår syndfulla natur kommer dessvärre våld alltid finnas, men för de som använder våld som maktmedel och språk, är hot om våld en reell avskräckande faktor och därmed också ett nödvändgt ont för att kunna leva i ett fungerande landområde. Alltså krävs någon form av statsapparat med ett våldsmonopol.

   PS: Om Herren är emot alla former av våld, inte minst statligt sanktionerat sådant; Varför sägs det inte av Johannes Döparen att soldaterna som frågar vad de ska göra att de ska lägga ner vapnen? Varför träffar Jesus en officer och helar dennes tjänare utan att kommentera yrkesvalet? Hur kommer det sig att Kornelius som var Romersk officer blir den första kristna hedningen utan att detta kommenteras? Varför lyfts soldater fram som goda exempel? ”Kämpa också du som en soldat….”
   Varför är David, som var en oerhört krigisk man och härförare Jesu anfader och hyllas på många sidor i Bibeln utan att detta kommenteras?
   DS.

   • tack för dina tankar! ska försöka respondera lite… för det första: tror inte micael (eller ngn annan som kommenterar här) är intresserad av att försöka få sverige att bli ett anarkistiskt samhälle. jag håller med om att anarkismen har en något onyanserad syn på människan som ”god” bara hon slipper ur överhetens förtryck. dock tror jag att Guds rike är en verklighet, och det är främst dess lagar jag ska följa (om de krockar med statens).

    dina exempel med soldaterna saknar som du säger kritik av våldet som sådant, men de kan inte heller användas som argument för att Jesus förespråkade/tillät våld. finns många andra texter som tyder på motsatsen (gripandet i getsemane, älska era fiender, döden på korset etc.). vad gäller david så fick han ju som bekant inte uppföra templet för att hans händer var alldeles för blodiga (dvs han hade brukat våld och dödat), och han framställs verkligen inte som att han alltid handlade rätt. även om man tolkar GT’s texter som att david alltid handlade rätt när han brukade våld så är det systemet med öga för öga passé med Jesus.

 3. Vi levde i anarki innan det överhuvudtaget fanns några städer – innan det fanns några ord eller bokstäver att skriva lagar av.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s