Vad har Jesus att säga i valbruset?

När svenskarna går till val i höst kommer samfunden att finnas på plats för att tala livsåskådning. Nu rapporterar tidningen Dagen (http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=211289) att ungdomsversionen är här: ”Jesus for president”. Jag blev spontant glad och tänkte direkt på boken med samma namn av Shane Claiborne och Chris Haw. Sen blir jag lite deppig…

– Vi är inspirerade av honom. Men det han talade om var mer kyrkligt inåtriktat och med politiska budskap. Vår kampanj ska vara utåtriktad. Vårt huvudsyfte är inte att presentera politik, utan Jesus i ett politiskt brus under september, säger Eric Andersson.

Med kampanjen vill man dock inte ta bort fokus från riksdagsvalet. Han understryker att det fortfarande är viktigt att folk går till vallokalerna och röstar. Men samtidigt finns det frågor som politikerna inte tar upp.

– Vi vill att människor ska tänka till. I dag tänker många att tron hör till privatlivet, det tror inte vi. Vi vill hjälpa unga människor att våga kliva ut som troende och ta ställning för Jesus. En politiker kan aldrig lagstifta om inre frid.

Några reflektioner:
– Kristen tro, Kristus-efterföljelse handlar alltså främst om livsåskådning och ”frågor som politikerna inte tar upp”. Visst har man några poänger med detta, men att säga att kristen tro endast handlar om detta blir för mig helt konstigt. Samtidigt betonar man att många idag tror att tron hör till privatlivet, något man inte tror. Men säger man inte emot sig själva här? Ingen politiker kan lagstifta om inre frid, men allt annat kan man lagstifta om, eller? Att följa Kristus blir att rösta i samma system som alla andra, men att även betona att vi behöver inre frid.

Kontenta: politiska partier = styr det yttre, faktiska livet, Kristus= styr det inre livet.

– Handlar inte Claiborne och Haws bok väldigt mycket om att vara utåtriktad? Handlar inte hela boken om att som kyrka visa världen (utåtriktat) på att ett annat sätt att leva och tänka politik är möjlig? Handlar inte boken om att väcka kristna att våga tänka i andra banor och att Kristus har något att säga om politik (hur vi lever våra liv tillsammans)? Kanske beror på vad man menar med ”utåtriktat”. För mig är kyrkan ett tecken på något annat, att ett annat system, en annan värld är möjlig.

Några små snabba tankar från mig. Vill bara säga att jag inte har något emot att samfunden är synliga i valrörelsen med såna här kampanjer och jag undrar om jag bara är petig och sur, borde jag kanske vara glad över detta initiativ och att det görs NÅGOT? Min fråga är bara om detta är allt kyrkan har att säga?

Boktips till Eric Andersson: Jesu politik av John H Yoder. (finns här på sidan)

Annonser

4 kommentarer

 1. din kontenta hamnar ju mitt i en luthersk tvåregementslära där det värdsliga regementet styr det yttre och det Gudomliga det inre… håller med om att det blir olyckligt!

  • hur menar du anton? att kristoffer driver en sån linje, eller att kristoffer kritiserar Eric att driva en sån linje?

   • att eric hamnar i en sån slutsats med sitt resonemang. ingen anklagan mot broder lignell här inte

 2. Jag tycker initiativet med ”Ditt viktigaste val” är väldigt bra, man knyter an till något aktuellt för att sprida Evangeliet och man betonar att man inte tar ställning för något parti, vilket är ganska radikalt av Lewi Pethrus gamla kyrka att göra (även han konstaterade dock som ung att kristna ska hålla sig utanför politiken och som gammal att KD inte var så optimalt).

  Att de har en ungdomsgren med exakt samma budskap men som kidnappat Claibornes och Haws begrepp (som därmed i ungdomskristenheten kanske blir mer synonymt med ”rösta på vad du vill som kristen” än ”rösta på inget som kristen”) är väldigt sorgligt. De borde haft vuxenkampanjens namn, dels för att begreppet Jesus for President redan finns, dels för att de tar sig ur sin kulturella kontext (Jesus till stadsminister hade passat bättre här om de nu skulle ha det) men framför allt för att de inte menar det sloganen säger. De vill inte ha Jesus till president i USA eller stadsminister i Sverige, några kanske vill det men det är inte det kampanjen går ut på.

  Så jag blev som du väldigt glad när jag började läsa artikeln och putt efteråt. Men som sagt, man ska inte klaga på ett bra initiativ, namnvalet var bara väldigt olyckligt.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s