Jag röstar på ett annat system!

I år är det som bekant valår, och det är återigen dags att säga sitt om vem som ska ta del i överheten och inte. Hur som haver. Kristenunderjord lanserar härmed en serie poster under rubriken ”Jag röstar på ett annat system”, där tanken INTE är att säga åt er hur/om ni ska rösta. Snarare vill vi se på vilka alternativ de som följer Jesus har, och ifrågasätta invanda sätt att se på och förhålla sig till de nuvarande systemen. Vi tror att Jesus gett oss riktlinjer för ett annat system, som inte bygger på förtryck, våld och mammon utan på kärlek, tjänande och givmildhet (bland annat).

I samtal med Pilatus hävdar Jesus att hans rike inte är av den här världen (Joh 18:36), och när man ser på hans undervisning i tex Bergspredikan (Matt 5-7) och hur de första lärjungarna formade sin gemenskap (Apg 2) märker man skarpa kontraster till hur den här världens system fungerar. Men hur relaterar då Guds rike till världens? Vad innebär det att leva i världen men inte av den? Är de kristna kallade till att upprätthålla och till varje pris försvara en viss typ av statsskick eller är kallelsen någon annan? (Jesus säger som bekant inte mycket om vem som styr eller hur de gör det. Överlag säger han väldigt lite om hur man skulle kunna forma ett ”kristet samhälle”.)

Vi kommer fortsättningsvis komma med lite kortare inlägg, och hoppas att ni som läser vill hjälpa oss med de här frågorna genom att vara med och diskutera. Vi har inga superbra svar som är huggna i sten (även om vi har några aningar) men vill tillsammans med er försöka hitta framkomliga vägar i vandringen med Jesus.

Välkommen med!

Annonser

9 kommentarer

 1. detta ser jag verkligen fram emot.
  kör hårt, och lycka till!

 2. Spännande. Har börjat vackla i min tidigare övertygelse av att ”rösta på ett annat system” – alltså att inte rösta, så detta är verkligen på sin plats.

 3. Bah, var inte så tråkiga. Förändringen kommer aldrig om vi poängterar att vi inte vill säga åt folk om de ska rösta eller att våra svar inte är huggna i sten.

  • well, faktum är att vi inte är helt säkra på att ickeröstning är rätt vid exakt varje enskilt val. då är det dumt att låtsas som nåt annat!

  • jag tror vi kommer från lite olika anfalls vinklar till teologi, vi betonar ju det upptäckande i teolgin, alltså att teologi alltid är oklart, något man utforskar. Jag säger gärna åt folk att avstå från makt eller våld, men vad detta innebär i varje konkret livssituation talar jag helst med mina syskon som jag är överlåten till mer utifrån deras liv.

   och som Anton säger… vi är inte så säkra på detta som många tror, men vi driver frågan i alla fall, och det är det vi tror behövs. Vill du vara tydligare så kör på.

   • Då kör jag på.

    • bra! du får gärna gästblogga om det här

 4. Apropå annat, ni borde publicera youtube klippet som Kolportören (http://www.kolportoren.com/2010/04/inglorious-pastors.html), Lärjungabloggen (http://larjungabloggen.wordpress.com/2010/04/17/280/), EFK Ung (http://efkungblogg.wordpress.com/2010/04/18/would-jesus-drop-a-bomb/) och jag (http://helapingsten.wordpress.com/2010/04/18/greg-boyd-och-tony-campolo-om-fiendekarlek/) sprider till världen. Målet är att alla kristna bloggar som existerar ska publicera det (typ).


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s