Svartvit första maj inbjudan

Några Kristna Underjordare annordnar en svartvit första maj grej. Kolla in det vettja!

Annonser

36 kommentarer

 1. Gött! count me in!

 2. I´m ALL IN!

 3. Det här är ju kalas.

 4. […] från Kristen Underjord […]

 5. Riktigt snygg affisch! Jag blir nyfiken. Har ni gått med i frihetliga tåget tidigare? Har det varit några kristna anarkister igång sedan Tolstoys dagar? Och i Sverige? Handlar det om att i Jesu efterföljd föra upp den kristna anarkismen på agendan igen?

  • jag vet inte om du har koll på t.ex. http://www.jesusradicals.com som kallar sig kristna anarkister? några här bland oss vet jag ibland kallar sig detta, ibland blir vi kallade det av andra. Så det beror lite på vad du menar med igång. jag skulle säga att trots att de inte kallat sig anarkistiska så har det funnits grupperingar i Jesu anda som till sitt sätt att leva varit det eller i alla fall liknat det.

   • Tack för jesusradicals-tips! Matig läsning.

  • Jodå, det har funnits även efter Tolstoy. Två personer förutom Jesus Radicals som skrivit utifrån ett kristet anarkistiskt perspektiv är Vernard Eller och Jaques Ellul.

 6. jag är på kommunitetshelg och har tappat tron på tåg, men jag e glad att inte alla gjort det. jag e bara bitter.

  jag önskar er allt gott, hoppas på bra samtal.

  • Det beror väl lite på vad man förväntar sig ska hända av tåget. Mina förväntningar är rätt lågt ställda, jag tror sällan att demonstrationer förändrar så mycket i samhället, däremot tror jag det påverkar dom som går. För mig personligen handlar det dels om att ”komma ut” som anarkist (åtminstone inför mig själv…), och dels om att bidra till en (ytterligt) liten nyansering inom anarkismen åt icke-våldshållet. Och dels om att locka några kristna närmare anarkismen. Dessa saker tror jag ligger inom det möjligas ram att uppnå med det hela. Eller vad tror du?

   • absolut. poängen var min bitterhet, som gör att jag inte tror, inte om det finns positiva saker eller inte, försöker jobba bort bitterheten, och stödjer gärna er som går, men gör det inte själv. igen.. än..

    • klart du ska haka på, kanske blir du helad från bitterheten på köpet 😉

  • hahahah, jag trodde du menade transportmedlet tåg…

 7. Men ärligt talat vänner.

  Okej att jag gick på (med råge) aprilskämtet om att ni lobbar för partier och berättar vad en kristen ska rösta på. Det var ett skämt, haha, kul. Vad är då detta? Även om det inte är bundet till ett parti är det otvetydigen bundet till en dag som är bunden till en lutning på höger-vänsterskalan.

  • Mattias Agnesund förde för övrigt fram exakt den här invändningen på min blogg. Kolla gärna diskussionen där: http://www.jlundstrom.se/?p=335#comments

   • Jag undrade mer över hur en anarkistisk hållning går ihop med den etablerade socialism som jag upplever dominerar första maj som högtid. Att inte gå under röda fanor är väl ett sätt att visa att den kopplingen inte behöver vara så given, men är det så konstigt att det kan upplevas som motsägelsefullt när Kristenunderjord först sågar parlamentarisk demokrati för att sedan omfamna en högtid som åtminstone i Sverige starkt förknippas med en socialdemokrati som styrt detta land med just det slags politiska makt som ”underjordarna” menar bygger på våld?

    Därmed inte sagt att Jesus-efterföljelsen inte kan eller bör leda till politiska ställningstaganden som placerar en i sällskap med ideologiska stämplar.

    • Jo, och mitt svar var bland annat att jag gillar arbetarrörelsen, men vill hålla distans till parlamentarisk demokrati (höger-vänster). Därför går vi också med syndikalister och anarkister, och undviker sossar och vänserpartister. Arbetarmotstånd mot förtrycket och anarkism fanns innan eller åtminstone samtidigt som vänster-rörelsen växte fram. Att vänstern tagit över arbetarrörelsen är något jag beklagar.

    • Ville bara påpeka att Kristen Underjord varken stödjer denna första maj demonstration eller inte, kristen underjord har inga sådana åsikter, vi är individer som gör saker under ett gemensamt namn, ibland håller vi med varandra ibland inte, att några i kristen underjord arrangerar denna demonstration i kristen underjords namn betyder inte att kristen underjord står för eller stöttar detta, det betyder bara att vi inte kontrollerar eller har en valplattform annat än vår text ”i korthet” här till höger. Vem som helst, kan använda namnet kristen underjord och arrangera nått så länge de funkar med detta.

     i övrigt vill jag säga att jag delar både micaels och ditt tvivel i dessa frågor, har inte heller lätt för att gå med våldsamma anarkister eller social demokrater, den diskussionen tycker jag är bra att det tas upp.

     sen är de inte så vänster längre med 1maj, både KD och några andra höger folk har haft 1maj marcher.

     • Jag förstår, men man måste väl ändå kunna referera till bloggen som något slags helhet? Skulle du lägga upp ovanstående annons om majoriteten av era skribenter var starkt emot evenemanget?

      • ja absolut, problemet är väll bara att du tillskriver bloggen till personer med en hållning. Alltså eftersom vi inte delar ett valprogram eller liknande kommer du finna många spänningar mellan saker som kommer fram i kristen underjords sammanhang, som du t.ex. påpekar ovan finns det en viss spänning (tycker jag) mellan att kritisera en viss form av våldsam politik (parlamentarism) och vägra delta, och samtidigt associera/sammarbeta i en annan form av våldsam politik (stor del av anarkismen frihetliga vänstern etc.)

       Poängen va bara att göra det klart att bara för att några kristna underjordare annordar en grej, betyder det inte att alla som skrivit nått om sånt här på bloggen är med i det.

       Däremot stödjer jag gärna allt som kan skapa goda samtal, coh det tror jag verkligen att ett deltagande på detta sätt i 1maj tåg kan. men vi får inte gå i den konstantinska fällan igen.

       • OK, jag har nog inte uppfattat det så heller att alla av er diggar 1 maj, men jag generaliserade lite väl mycket i mitt resonemang ovan, det har du rätt i.

     • Mattias/Micael/Elof. Jag förstår frågorna o tycker det är bra att dom behandlas. Att kalla mig anarkist eller gå i första maj-demonstration på det här sättet har varit långt ifrån självklart, och har tagit några år att landa i från det att tanken först dök upp. Så all respekt till frågorna och tveksamheterna. Så här tänker jag (hur dom andra tänker vet jag inte exakt, det är inte heller jag som varit mest drivande i detta);

      -När det gäller våldsamheten så tror jag inte vi bör vara rädda för att associeras med våldsamma människor, lika lite som vi bör vara rädda för att associeras med människor med andra typer av förvrängda beteenden. Syndarnas vän osv…

      -Jesus själv ”räknades ju till dom laglösa”, och verkar av Lukas beskrivning att döma att t.o.m. ha eftersträvat detta. Jesus hade ju själv revolutionärer som inte ens hade gjort upp tydligt med våldet (hugga av örat-grejen), i själva sin kärngrupp! Efterföljare har, tror jag, mer gemensamt med våldsamma anarkister än med den statliga våldsstrukturen. Och den sistnämnda stödjer ju många aktivt genom att tex rösta, betala skatt osv utan betänkligheter. Vi tror trots allt på en revolution, inte ett bevarande av den rådande ordningen.

      -Det är däremot viktigt att vi älskar våra fiender, och markerar mot våld som riktas mot människor, vilket vi försöker göra i det här sammanhanget.

      Jag fortsätter gärna samtalet om någon är intressant, vill gärna höra mer om era tveksamheter. Detta är (i alla fall från min sida) också något jag gör på prov, jag har typ aldrig demonstrerat förut.

      • Fast jonas, revolution gör vi verkligen det? handlar inte revolution om att ta över makten och insätta en ny makt? revolutionen är väll redan gjord i all väsentlighet i och med att Jesus dog och uppstod? Vi är arvingar till den revolutionen som revolutionerade vad revolutionen var.

       • Att ”revolution” alltid skulle innebära att man tillsätter en ny makt kan jag inte se.
        http://sv.wikipedia.org/wiki/Revolution
        Då är man ju inte anarkist i så fall utan snarare kommunist/marxist eller något annat.

        Sen som kristna tror vi ju att en ny alternativ makt redan har tillträtt i och med uppståndelsen, en som regerar genom utgivande kärlek och inte tvång och våld, och vi hoppas och väntar på att alla makter ska läggas under hans fötter.

        Hoppet om statens och kapitalets krossande (revolution)delar vi med main-stream anarkister, vägen dit har vi ofta rätt så olika uppfattningar om.

        • svar under…

  • Tack för förtydligande 🙂

 8. Och vad menar du är problemet? Tror du på politisk neutralitet?

  • Låt mig förtydliga frågan. När jag pratar med Jehovas Vittnen brukar dom ofta prata om politisk neutralitet. Jag tror inte detta är möjligt, om man engagerar sig i människors behov, och om människor är vana att betrakta världen utifrån ett höger-vänster-perspektiv, så kommer vi alltid att uppfattas någonstans på denna skala när vi engagerar oss. Så uppfattades också Jesus som en politisk revolutionär. Det är ingen vi bör vara speciellt oroliga för. Däremot tycker jag vi bör undvika stödja dom politiska partierna på vänster (och höger!!)-kanten, tex genom att rösta eller vara partipolitiskt engagerade.

 9. Vi valde mellan första maj och åttonde maj, då det ska vara en frihetlig utopikarneval i stan. Valet föll på 1:a för att det kändes lite tryggare osv, som jag förstod det. Men visst luktar 1:a maj lite trött gam-vänser, det medges. Men det tål att sägas igen, vi går med de frihetliga, med anarkisterna, och inte med vp-are och andra statkramare.

  Vad gäller våldet så är det ju hela grejjen att vi går under icke-vålds anarkismens flagg. Alltså att vi är emot våld. Våld suger. Men just därför måste vi också våga kritisera det statliga våldet; militarismen och polisväsendet. Där ligger ju anariksterna nära.

 10. Håller tummarna för att solen skiner på er 1maj!

  Själv har jag som elof lite svårt att gå i tåg efter att jag blandannat hamnat som omslagspojke på ungvänsters hemsida av misstag när jag gick med min dåvarande flicka i deras tåg.
  Knappast optimalt men sådan är världen ibland 🙂

  • Själv hamnade jag på Nationalsocialistisk Fronts hemsida när jag med en illa vald farvälhälsning vinkade hejdå till min mamma.

   • Ja, det måste väl ändå vara värre!? 🙂

   • Haha, verkligen olyckligt!

   • haha!
    Motstånd.
    +1 i omtanke.

 11. jonas: i så fall förstår jag ditt tal om revolution, och håller med, det är bara ett ord man bör va försiktig med för det för med massa olika associationer, ibland blir det nästan bara ett utfyllnadsord för att visa hur radikal man är dessutom. (nu syftar jag inte på dig).


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s