anton: kyrkovalet

Jesus i politiken... I dagarna är kyrkovalet i Svenska kyrkan något av en snackis i kristna kretsar, vilket gör det lämpligt att lyfta en del frågor kring hela den här prylen. Att Svenska kyrkan (vilket i sig är ett olyckligt namn) fortfarande, separationen från staten för tio år sedan till trots, styrs av valda politiker är ytterst märkligt. Förvisso behöver kyrkan någon form av ledarskap/struktur (inte minst en kyrka som på pappret omfattar typ 6 miljoner ”medlemmar”), men vad har partipolitik med Kristi kropp att göra? Jesus själv var, minst sagt, ointresserad av världens politik (hur kunde annars både Simon Seloten och Matteus finnas bland de tolv?). Snarare predikade han i ord och handlingar om Guds rikes politik, där Gud själv regerar och där nyckelorden snarare är ”självutgivande kärlek” än ”maktposition” eller ”styre”.

I all partipolitik finns nerlagd en idé om att med alla (lagliga) medel övertyga folket om att just deras syn på hur världen ska styras är den rätta, och att det bara är de liberala/socialistiska/konservativa värderingarna som kan skapa ett ”gott samhälle”. Jesus, å andra sidan, tackade bestämt nej till världens makt (Matt 4:8-10 ; Joh 18:36 ; Fil 2:6-11), och predikade om ett annorlunda rike:

Men Jesus kallade till sig dem och sade: ”Ni vet att härskarna är herrar över sina folk och att furstarna har makten över folken. Men så är det inte hos er. Den som vill vara stor bland er skall vara de andras tjänare, och den som vill vara den förste bland er skall vara de andras slav. (Matt 20:25-27)

Med andra ord ett rike som genomsyrar tillvaron som en jäst i degen snarare än söker sig till maktens korridorer för att där genomföra sin ”kristna politik”. Jesus hade mångas förväntningar på sig att vara den reformator som medelst makt/våld skulle genomföra revolution och köra ut romarna ur Israel, men tvärt emot vad folk hoppades på besegrades makterna på ett annat sätt – genom självuppoffrande lidande och död (Kol 2:15).

Att det ens finns politiska partier i kyrkovalet är, mot bakgrund av det ovan skrivna, för mig en situation helt främmande från Bibelns berättelse om Jesus. Jag tar inte upp maktcentraliseringen här, vilken också den är problematisk, utan lämnar härmed ordet fritt med ett avslutande citat från Jacques Ellul:

Should christians join existing movements, those that are most just; should they, for example, side with the poor man; or does christianity have something really specific and unique that should not be mixed up with anything else? Does God want to carry out a different action in history through christians, who consequently don’t need to adopt ready-made plans and doctrines? I’m totally in favor of the second perspective […] So it is not a matter of founding a party or a christian labor union or of uniting christians around a social doctrine of the church. Nor is it that christians should join any particular political party. (”Season”, s 90)

Annonser

16 kommentarer

 1. Jag rev mitt röstkort (igår). Det låg på skrivbordet 1dag, för att lista ut vad det var för utomjordligt papper som låg där. Jag gav upp andra dagen och kände mig rätt besviken att man får skräppost hem som mest avverkar skog.

  Det känns väldigt fel att rösta på något inom kyrkan. Känner inte riktigt friheten i det.

  Kör hårt.
  Och för att refera till en underbar låt: Promoe – Papper

 2. är inte, och har aldrig varit, medlem i svenska kyrkan och har därför inget att säga i frågan.
  men skulle jag säga något ändå (vilket jag nu gör), så skulle jag inte rösta utan göra allt för att genast störta systemet att de politiska partierna har något att göra med detta!

  • återigen, systemet är inte att de politiska partierna har nått med detta att göra, systemet är dock öppet för detta. Systemet bygger på att vem som helst som medlem i svk kan starta en nomineringsgrupp, ett val alternativ, några politiska partier har sådana, men allt fler inomkyrkliga alternativ växer fram och är starkare. Så det vore konstigt att inte rösta i detta fall.(om du nu vore med i svk), då gör du ju inte allt som du ovan skriver.

   • elof: jag har ju (uppenbarligen) ingen koll på dessa prylar. men jag blir inte direkt upplyft av det du skriver.
    ok att det verkar bra att de politiska partierna tappar inflytande och att andra grupper vinner detsamma.
    men varför är det olika grupper som ska ”ha makten”. varför ska församlingen lägga över mandatet att fatta beslut på en grupp.
    matt 18:18-20 apg 15:1-21 är bibelord som spontant kommer upp i huvudet.
    jag säger: tummen ned för politiska partier och inomkyrkliga alternativ. tummen upp för en församling som samlas inför guds ansikte för att söka andens ledning och guds vilja.

    • Jag kan hålla med dig om att ett mera konsensus och församlingsbaserat beslutande vore på sin plats, men så ser inte dagens svk ut, och kommer inte göra det för att jag inte röstar heller, däremot ger röstningen mig en chans att gå mer eller mindre åt det hållet. Kyrkorådet är ju egentligen samma tanke som ett äldsteråd som församlingens medlemmar valt, problemet är som sagt att så många som inte är kyrkliga röstar/röstas på.

 3. Det glädjande som du missar ovan Anton är att de politiska partierna tappar allt mer fäste i kyrkan, de är de ”opolitiska” (i bemärkelsen inte partipolitiska) nomineringsgrupperna som växer. De flesta partier har dessutom tagit avstånd från att aktivt stödja de grupper som accocierar sig med dem. På grund av att medlemmarna röstar in partierna finns de där, systemet bygger inte, som du verkar mena ovan, på att de skall finnas där. Systemet varken motverkar eller främjar deras medverkan, men är öppen för det.

  Jag menar att vi som är medlemmar i svenska kyrkan borde gå och rösta just för att vi motverka partiernas makt inom kyrkan. Det öppna systemet kyrkan har idag bygger inte på partipolitiken, och därför borde vi gynna och peppa de gruperingar som vill jobba för en fristående kyrka från världens makter. Detta görs på ett sätt genom att rösta på valdagen, det görs framför allt genom att vi i vår vardag talar om detta och problemen.

  Så tycker man inte om partipolitiken i kyrkan, och är medlem i svenska kyrkan, så borde man gå och rösta på nått inom kyrkligt alternativ.

  • glädjande att partipolitiken minskar i inflytande! min poäng med texten var inte att vurma för vare sig rösta eller inte rösta, utan mer en kommentar till det faktum att partipolitiska intressen överhuvudtaget finns att välja på. vidare kan man diskutera det sätt vilket kyrkan styrs på…

  • Det som är problemet med de inomkyrkliga alternativen, tycker jag, är att det är svårnavigerat och i nuläget mycket bygger på polemik som jag tror är destruktiv för kyrkan (att kön och sexualitet är vår största issue känns lite snedvridet). Jag – som annars är väl förankrad i kyrkan – känner mig förvirrad inför kyrkovalet. Hur jag ska komma över kyrkans tidnings kartläggning av alla kandidater (när/om den nu kommer, eller har den redan dykt upp?) är mig en gåta. Och ännu klurigare är hur människor med mindre insatthet ska få tillgång till informationen.

 4. Ibland känns det rätt skönt att inte vara med i Svenska kyrkan, har iofs aldrig varit men det verkar vara ett sådant skådespel och ståhej runt hela grejen.

  • är det bättre någon annan stans?

 5. Gött, nu är vi ontopic.

  POSK (Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan) vill avskaffa partipolitiken, likaså Frimodig kyrka och Kristdemokraterna (som skiljt sig från de politiska kristdemokraterna och betecknar sig som (Kr) istället för (KD)). Om man vill avskaffa partipolitiken i Svenska Kyrkan bör man rösta på någon av dem istället för att riva sitt röstkort.

  Jag tänker rösta på Frimodig kyrka.

  • Jag gillar mycket med Frimodig Kyrka, men har stora problem med deras syn på ämbetsfrågan och deras starka betoning av kärnfamiljen, oavsett va man tycker om homosexualitetsfrågan, så är kärnfamiljs fokuseringen ett problem för kristna som borde utgöra en ny famij, med Jesus som familjefader. Hur handskas du med dessa frågor Micael?

   • Jag håller med dem om att SK borde avsäga sig vigselrätten (det var så det såg ut i urkyrkan innan Konstantin). Det här med betoningen med kärnfamilj har jag också svårigheter med, jag hittar inget ord som översätts med kärnfamilj i Bibeln direkt… läste nånstans att kristna inte började betona familjen förrän på 1800-talet. Och jag fattar inte riktigt vad de vill. Vad är syftet med betoning på kärnfamilj? Jag brukar jämt säga ”de som lever i kommunitet då, de består inte av mamma pappa barn utan av massa bröder och systrar… Jesus sa ju att Hans biologiska familj inte är Hans familj utan att Hans lärjungar etc” men jag har aldrig fått ett bra svar på det.

    Sen förstod jag det inte som att FK var mot kvinnopräster, snarare att de vill försona kvinnopräster och kvinnoprästmotståndare… men vad som menas med försoning kan man ju undra över, det var den luddigaste punkten i deras valmanifest tyckte jag. Jag ska kolla igenom mer vad de står för. Men det jag gillade var att de tar avstånd från framångsteologi, främlingsfientlighet och nationalism samtidigt som de tar avstånd från liberalteologi.

 6. Snälla ni, gå och rösta i alla fall – vad Jesus än tyckte och tänkte! Du har skrivit ett intressant inlägg i debatten men det är synd att folk ”river valsedeln” och tänker på papperslöseriet av skogar (håller med om detta i sak – digitalt hade varit bättre) och låter höger- eller vänster-extremister komma fram i kyrkovalet. Tror inte det är bra för vare sig kyrkan, kristendomen eller någon av oss andra.

  Med andra ord: gå och rösta! Varje röst som försvinner är en röst mindre som protesterar mot att släppa in extremister i kyrkan.

  /Kim

 7. Till er som rivit men ångrar er: det löser sig ändå (ifall ni inte visste det) man kan få ny valsedel.

 8. […] är jag väldigt skeptisk till att kristna ens söker få statsmakt, och dels är jag sjukt skeptisk till […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s