Anton:att rösta…

rösta

…eller inte rösta, det är frågan.

Annonser

32 kommentarer

 1. Rösta. definitivt. Varför stå utanför ett system som du kan förändra inifrån?

 2. Rösta! Bättra att försöka påverka än att inte vara delaktig alls.

 3. Röstar på (v), de kräver utträde och de är mest mot marknadsekonomin.
  / Jörgen

 4. rösta. oavsett vad vi tycker om partier och politik, så borde vi verkligen visa att vi stöder en demokrati genom att rösta. med så många som kämpar för rösträtt men inte får den, är det minsta vi kan göra att utnyttja vår rösträtt. Hellre rösta blankt än inte alls. /sofia

  • här måste man dock ställa ett par frågor:

   1. är kampen för rösträtt skäl nog att rösta inom ett system som uppenbarligen inte har mycket med Guds rike att beskaffa?

   2. är EU en demokrati? hur mycket har de (ekonomiskt) svagare länderna att säga till om i slutändan (eller styr mammon, som vanligt?)?

   3. genom att rösta, ger man sitt bifall till det rådande systemet, även om det är en blank röst. är EU ett system jag vill stödja?

   4. när såg vi sist att ett val (i sig, inte som resultat av en gräsrotsrörelse) ledde till en rättfärdigare värld och gjorde stor skillnad för rättfärdighet och fred?

   5. är kyrkans kallelse att a) påverka omgivningen med maktens medel eller b) påverka omgivningen genom att leva ut Guds rike? (dessa behöver inte motsäga varandra, men erfarenheten säger att man tenderar att välja a) före b), då det är mer ”effektivt”)

   hur vi besvarar de här frågorna är avgörande för hur vi ser på valet och styret, personligen kommer jag inte rösta då svaren på ovanstående frågor faller ut på ett sådant sätt.

   • Jag är mot EU-medlemskapet då jag år emot varje politisk organisation som inte kan påverkas av de ingående medlemmarna.

    En politisk grupp skall inte vara större än att koncensus kan tillämpas.

    En blankröst är ett sätt att underkänna det rädande systemet.

    I väntan på något bättre bör man försöka minimera lidandet i det som finns.

    /Jörgen

   • Hur resonerar du i riksdagsvalet då? Tänker du inte rösta där heller? Där finns ju risken att extrema partier som SD kommer in i riksdagen, om vi låter bli att rösta. För vi kan vara säkra på att SD: s anhängare kommer gå till vallokalerna.

    Och om man nu är emot EU så undrar jag ändå om bästa sättet verkligen är att vägra rösta. Det finns t.ex. åtminstone en kandidat som jag vet är för att Sverige ska gå ur EU.
    Även om demokratin inte är perfekt så kommer den ju aldrig bli det heller om vi inte använder den rösträtt vi har för att försöka påverka till det bättre.
    Jag håller såklart med om att vår uppgift är att leva ut Guds rike, och på så sätt förändra världen. Men det kanske är så att att rösta blankt för att inte SD ska få någon makt, är ett steg på vägen i att få Guds rike till jorden?

    Funderingar bara.

    • Jag tycks ha uttryckt mig otydligt, jag röstar i alla valen enligt principen,”I väntan på något bättre bör man försöka minimera lidandet i det som finns.” Och jag röstar på parti, (v).

     Att passivt medverka till att ex.vis SD kommer in i Europaparlamentet eller Sveriges riksdag syns mig vara en underlåtenhetssynd av just det slag som omnämns i syndabekännelsen. Det vore ett stort steg bort från Guds rike, det vore att göra djävulen en tjänst.

     /Jörgen

     • Det jag skrev var egentligen menat till Anton, jag tyckte mig förstå att du (Jörgen) menade att man borde rösta (och då förstod jag tydligen rätt).
      /sofia

    • jag är inte säker på hur jag kommer göra i nästa riksdagsval, men förmdodligen inte rösta heller/alt. rösta blankt. jag förstår din problemställning och är själv inte helt klar över hur man kan/bör/ska resonera vad gäller just SD. men oavsett vilket parti som vinner så sprids Guds rike inte den vägen. (intressant är också att se hur kyrkan växer som mest under uppenbart ”orättfärdiga överheter”, där kina kanske är det mest aktuella exemplet!)

     • …därmed inte sagt att vi aktivt bör söka att få orättfärdigt styre. bara en intressant tanke. (bäst att klargöra! :D)

 5. jag måste bara fråga en sak. jag är förstagångsröstare i år, och tänkte därför sätta mig in lite mer i politiken. Jörgen, du säger att du är för ett utträde ur EU. Skulle du kunna tänka dig att motivera det? jag är nyfiken på att höra olika röster om EU, och jag vet inte så mycket om det som jag skulle vilja. Ni andra får jättegärna dela med er av era tankar också 🙂
  /sofia

 6. My interest in politics vanished so rapidly that I was almost surprised ay myself when campaign year came around and found nothing in me craving the ecvitement of conventions, rallies and public speakings. I was so taken up with Jesus, and so bent on electing Him, that one day as I was walking along the road two gentlemen met me and shouted out just like I had usually done, “Hurrah for M—-!” With hardly a thought, and no premeditation, and yet with real enthusiasm, I shouted back to him, “Hurrah for Jesus!” He was so startled and amazed that as he rode on and looked back at me he looked as if he wondered if I had just escaped from the lunatic asylum. But he sad no more, and went on.
  My friends and neighbors begged me to at least go to the polls and vote, but I said, “No, I will only vote for Jesus.” Their kindness, their friendship, their entreaties and reasoning had no more effect on me than if I had been in another world. I was dead to the world and the world was dead to me. I never have taken any part in politics since, nor gone to the polls and cast a ballot.
  A.J. Tomlinson, Answering the Call of God, 9-10.

  Tomlinson var ”the first general overseer of the Church of God of Prophecy”, en pentekostal kryka i USA.

  Det är svårt det här. Man vill ju inte att Rasistpartiet ska komma in i parlamentet, men samtidigt finns inga bra alternativ att rösta på! Jag avskyr socialism lika mycket som konservatism, och även om de har åsikter som jag delar har de även åsikter jag är emot. Vad göra?

  • se ovan, svaret till sofia

 7. Citatet är härifrån: http://www.christarchy.com/profiles/blogs/early-pentecostal-pacifism

  Mycket intressant läsning! (Hehe, det är jag som skrivit det).

 8. Inte rösta. Är emot våld och EUs lagar bygger på våld mot andra människor (exempelvis genom murar mot människor som står utanför EU). Skulle kunna tänka mig att rösta på ett parti som endast vill ta bort murarna och låta alla människor ta del av vårt materiella överflöd. Men har inte hittat något sådant parti.

  • Juni listan? vill inte dom något liknande? Vad jag har förstått så är dom emot ett bildande av EU stat, men för ett öppnare samarbete mellan olika länder

 9. Junilistan vill ha ett EU-light. Det stämmer.

  Men de står på tooook för långt åt höger för mig.

  /Jörgen

 10. Juni-listan vill ju inte direkt ha ett helt öppet EU. Jag menar alltså att det inte borde finnas nationsgränser, murar som separerar rika från fattiga. Sverige och EU bygger båda på detta, och jag tycker båda systemen är usla. Nationsgränserna måste krossas!

  • Håller både med dig och inte om gränserna.

   Å ena sidan önskar jag att de inte funnes eftersom de separerar rika från fattiga.

   Å andra sidan är de grunden för asylrätten och förföljdas möjlighet att fly undan en tyrann. och organisera motståndskampen i en relativt skyddad miljö.

   /Jörgen

   • Jörgen: Jag är inte riktigt med på din slutledning. Det är väl just gränser som gör att många människor måste stanna kvar under en tyrann, eller av andra skäl inte kunna bosätta sig där de vill. Jag kan inte se något positivt, faktiskt, i att ha höga EU-murar mot exempelvis Nordafrika, från flyktingarnas perspektiv.

    • Det är dubbelheten. Ett hinder för den som behöver fly men också ett skydd för den som lyckats och fått asylstatus.

     /Jörgen

 11. Det ligger nåt i det, helt klart. Men samtidigt, väldigt många flyktingar är ju inte politiska utan flyr från fattigdom, svält och krig. Borde ju gå att släppa in ALLA dessa, och samtidigt kunna skydda politiska flyktningar. Dessutom så är det ju sjukt många fler som blir utestängda än som blir skyddade av nationsgränserna.

  • det var alltså ett svar på jörgens kommentar, jag lyckas alltid trycka fel här… sorry

  • Till alfmarkus

   Visst häller jag med dig, jag ser inget gott i nationsgränserna i sig och jag vill ge full asylrätt åt dem som flyr från fattigdom, svält och krig.

   Men, gränsen kan användas till något gott, till att ge ett folkrättsligt grundat skydd åt de förföljda. I och med den internationella rätten har vi lagenlig rätt att skydda dem vi tar emot på vårt territorium, med vapenmakt om så krävs.

   Vi lever och skall verka för rätten och barmhärtigheten i en värld som inte är fullkomlig, vi lever i väntan på Kristi återkomst i härlighet då allt skall läggas under honom. Men då den stunden är och förblir okänd för oss tills det är dags får vi nöja oss med att be att han kommer snart och agera utifrån förutsättningen att det dröjer många, många år. Än är det inte dags att smida om svärden till plogbillar och spjuten till vingårdsknivar. Tyvärr.

   i Kristus
   /Jörgen

   • Kyrkofäderna håller inte med dig, Jörgen:

    Justinus Martyren skrev omkring år 160:
    ”Vi som var fulla av krig, mord mot varandra och all ondska har var och en förvandlat sina krigsredskap – svärd till plogar och spjut till jordbruksredskap. Nu odlar vi fruktan för Gud, rättvisa, vänlighet mot människor, tro, och förhoppningen om framtiden given till oss av Fadern genom den Korsfäste… Ju mer vi förföljs och blir martyrer, desto mer kommer andra i desto större mängder till tro.” (Dialog med Tryfon 110, The Ante-Nicene Fathers, Alexander Roberts and James Donaldson, Grand Rapids, Michigan , Vol. I, omtryckt 1977, s. 254)

    Irenaeus av Lyon (ca 130-202) skrev:
    ”Men det som predikades av apostlarna, som tågade från Jerusalem, över hela jorden förändrade så mycket att dessa [nationer] smidde svärden och krigslansarna till plogbillar och till vingårdsknivar för att skörda säden, det vill säga, till redskap som används till fredliga syften, och att de nu vägrar att strida, utan när de blir slagna vänder de andra kinden till.” (The Ante-Nicene Fathers, Vol. I, sid. 512)

    Origenes skrev omkring år 240 e Kr:
    ”För vi reser inte längre svärd mot folk, och inte heller lär vi oss krig längre, eftersom vi har blivit fredens barn, för Jesu skull, som är vår ledare, i stället för dem som våra fäder har följt…” (Mot Celsus 5:33, The Ante-Nicene Fathers, Vol. IV, s. 558)

   • håller med micael och de omnämna kyrkofäderna. det är hög tid att börja lägga ner vapen, även de vapen som används ”i det godas syfte”, och istället börja leva ut det nya fredsriket. jag förväntar mig givetvis inte detta av EU eller Sverige, men kanske kunde iaf vi börja. Därför vill jag inte vara med och stödja ett system som bygger på våld, jag vill vara med och bygga ett helt annat system. Retoriskt och utpoiskt kanske, men lite så tycker jag faktiskt. det är mitt enda hopp just nu, att världen kommer att förändras i grunden, och att vi kan börja redan nu.

    • micael och alfmarcus
     Gemensamt för de citerade kyrkofäderna är att de skriver i en tid då det fanns gott om hedningar som sköt te skitgörat. Men missionen hade ju framgäng och det innebar att de kristna fick hela samhällskitet i knät. Och med det följde mördare, våldtäktsmän och pedofiler m. fl.

     Att låta dylika löpa lösa och inte stoppa dem, med våld om så krävs, menar jag närmar sig medverkan. Gud gav oss ett förnuft för att vi skulle nyttja det och hålla måttan. T.ex. skjuter man inte efter en tjuv men efter en pedofil anser jag det helt berättigat för att skydda barnen.

     i Kristus
     Jörgen

 12. nu går diskussionerna varma i stugorna kring valet till EU. hörde just en diskussion kring sverigedemokraternas varande eller ickevarande i valet. någon funderade på att rösta på dem andra sa starkt emot. Just sverigedemokraterna är den stora anledningen till att rösta, ”så att de inte kommer till maktpositioner”. Är det någon som ser problem med demokratin? Alla skall få vara med, alla skall rösta, man skall få rösta på vad man vill, bara man inte röstar på de dumma. Jag tror inte på systemet. Om de som identifierar sig som svenskar vill ge sverigedemokraterna makten i sverige, då är det väl så då! Demokratins baksida…

  Jag har redan röstat, jag har slut på röstsedlar. Min röst har redan gått till Jesus och Guds rike.

  • Till silver.
   För mig är det enkelt.
   Jag har inget till övers för den representativa demokratin utan är anhängare av direktdemokratin. Men i väntan på den väljer jag att demeonstrativt rösta i vallokalen. Sd ser jag helt enkelt som ett ondskans parti och att genom att inte rösta och på så vis ge dem en större relativ andel av rösterna som ett direkt medlöperi. Nationalismen skall bekämpas med alla medel.

   / i Kristus
   Jörgen

 13. Jag tänker så här. Som Jesu lärjungar lever vi i den här världen. Vi kan inte införa Guds rike genom politiskt arbete eller genom att använda våld och tvång. Men vi har ett ansvar att leva i fred med alla människor (så långt det är möjligt) och verka för rättvisa och frihet så mycket vi kan. Därför är det naturligt att vi engagerar oss för att det ska fungera bättre i kvarteret, i bostadsområdet, i kommunen, i landet, i den världsdel där vi bor och i hela världen. Vår yttersta lojalitet kan aldrig vara till något annat än Jesus och Guds rike, men vi lever i världen och har ansvar för hur vi förvaltar den. Även om demokratin har brister har jag svårt att tänka mig ett bättre sätt att organisera ett samhälle än det demokratiska. Jag tycker att det är en förmån att få rösta. Därför tänker jag rösta på söndag.

 14. […] mars 27, 2010 Valet 2010 börjar närma sig och en fråga som jag funderat på de senaste tre valen är om det är moraliskt försvarbart att lägga sin röst. (Att detta blir en konflikt är jag inte ensam om jag vet med mig att folk från nätverket kristen underjord diskuterat detta ) […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s