Elof: Att leva i Imperiet Del 2: Lever vi i ett Imperium?

I förra delen skrev jag om 4 definitioner av Imperium. Denna del handlar mer ingående om dessa 4 punkter och hur jag menar att dessa pekar på att vi i världen idag lever i ett av de största Imperierna någonsin, men också de mest förädiska.

De fyra punkterna var

1. Byggt på systematisk centralisering av makt.
2. Upprätthålls och hålls säkert av social-ekonomisk och militär kontroll
3. Legitimeras av en övergripande myt/religion
4. Allt detta stärks av Imperiets bilder och propaganda som fångar medborgarnas fantasi

1. Byggt på systematisk centralisering av makt.
Ett imperium bygger på stor geografisk yta, med en central maktenhet. Idag styrs världen av pengar, av Marknaden. Världsbankens arbete och den högst ojämna fördelningen av världens rikedomar är två tecken på att den ekonomiska makten idag ligger centraliserad, det finns fler.

2. Upprätthålls och hålls säkert av social-ekonomisk och militär kontroll
Ett imperium kräver en våldsapparat för att kunna behålla makten och statusen. Nato och FN’s säkerhetsråd är en sådan apparat. Varje egen nations militära utformning bidrar också till detta. Upprätthållande av Marknaden har vi det senaste sätt tydligt, vi är alla i Marknadens händer, samtidigt som dess präster profeterar (och profiterar) för vikten att stimulera (offra?) marknaden så att den än en gång hjälper oss. Detta leder oss in på punkt 3.

3. Legitimeras av en övergripande myt/religion
Att världen styrs av pengar och våld är nog inget överraskande påstående för någon. Det är så självklart dessa två aspekter av tillvaron att vi inte insett hur mycket dess mytologier har format våran världsbild. Utveckling och tillväxt ses som självklara goda och eftersträvansvärda kvalitéer. Kapitalismens/Materialismen/Dyrkandet av Mammon ingår i en ohelig allians av vad vi skulle kunna kalla myten om det frälsande våldet. Vi sätter vår tilltro till Marknaden, och när inte den säkrar våran tillväxt och välgång tar vi till militära medel för att om möjligt växa ännu mer, eller i alla fall inte tappa det vi har. Vi ser det som naturligt och nödvändigt för oss att ha militära makter, för vem skall annars se till att de goda inte lider under det onda?

4. Allt detta stärks av Imperiets bilder och propaganda som fångar medborgarnas fantasi

I filmer och böcker matas vi med myten om det frälsande våldet, alltifrån Batman och Indiana Jones, till tecknade disney hjältar till rena krigsfilmer talar samma språk. Hjälten använder våld för att ställa allt till rätta. Denna myt är inte ny, den fanns i det forna Babylon, den finns idag. Nöjesindustrin och Sporten ser till att de 30sekunders portioner av lidande och svält klaras av. När vi sett det svältande barnet och börjat få lite ångest, kommer snart sporten eller nöjesprogrammet där efter för att få oss att glömma och återigen känna att allt är okej. Vi trubbas av, våra medvetande kokas sakta ner till en gråsörja av ”lagom medlidande utan handling” För skulle vi någon gång verkligen tvingas stå ut med svultna barn på våra näthinnor en längre tid skulle vi bli tvingade till handling, och det vill inte Imperiet. All denna nöjesindustri och propaganda sköts med hjälp av sponsring och pengar. Vi är så inne i denna ”verklighet” att vi har svårt att se hur det ens skulle kunna vara på något annat sätt.

Varför är det då viktigt att tala i termer av Imperium?

va tror du?


Annonser

10 kommentarer

 1. Därför att Shane Claimborne gör det..? Hans land är dock i praktiken ett imperium, det har övertagit ”The British Empire”‘s roll under imperialismen. Vet dock inte om det är så bra beteckning på svenska, ”Systemet” låter bättre än ”Imperiet” (som ju bara får en att tänka på de vitklädda gossarna du bifogade ovan).

 2. håller med micael om att systemet känns som ett bättre ord än imperium.
  och med min musiksmak så ligger även ”babylon” rätt på tungan.

 3. Sverige: systemet Västerlandet: imperium ?

 4. så tänker jag asså…

 5. En historikers automatiska reaktion är att ALLA imperier har gått under.

  /Jörgen

 6. Jag föredrar att använda Babylon själv, men jag tror att vi lättare kan handskas med vår omvärld om vi också kan se på det i termer av imperium för att göra det mer konkret. System är också ett bra ord. Min poäng med frågan var kanske inte vilket ord vi skall använda utan varför det skulle vara viktigt att tala om imperiet/babylon/systemet. Behövs det?

  • den här tråden kanske redan e död…tror defenitivt att d behövs snackas om alla dessa termer! men d behövs oxå lite förklaringar i samband tror jag… ofta känns d som orden bara e plockade från sagor… inget att hänga upp dagens samhälle,omvärld,system på…vii beöver vara tydliga med liknelser som används i sammband med dessa termer… därför gillar ja dina fina förklaringar ovan, och filmen om valutan t.ex…. jag märker själv tendenser hos mig att slänga ur mig dessa termer å direkt hamna i facket där alla ”kufar” hamnar… antagligen i gott sällskap iof… hade jag haft lite mer tålamod och retorik i mina anföranden kanske fler iallafall skulle varit villiga å lyssna (även om d nästan e tabu idag att tycka som ngn annan:)) så ngn slags kärleksfull retorik alá Jesus i samtalen om Babylons inverkan på oss tillsammans med konkreta nutida exempel att koppla ihop med urålderliga termer, som vi nu ska förnya… kanske 🙂

 7. länktips om ämnet 🙂 delvist ialla fall bra predikan hur som hellst.

  http://www.himonline.org/vid/vid_hon2009/dvd-tony.html
  Tony Campolos predikan från ”HIM Conference 2009” Honolulu.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s