Elof: Att leva i Imperiet Del 1: Kreativitet som Motstånd

På min vägg hänger en Jesus Action Figure, den hänger där som en påminnelse om att vi lever i ett främmande land, i ett Imperium som inte är gott. Detta Imperium gör allt för att göra kristendomen ofarlig, den till och med använder sig av Jesus för att nå sitt mål, och gör honom till en ofarlig plastfigur.

En definition av Imperium är denna (från Colossians Remixed):

1. Byggt på systematisk centralisering av makt.
2. Upprätthålls och hålls säkert av social-ekonomisk och militär kontroll
3. Legitimeras av en övergripande myt/religion
4. Allt detta stärks av Imperiets bilder och propaganda som fångar medborgarnas fantasi

Om vi läser breven i NT så finner vi att Paulus använder romarikets språk för att beskriva Jesus. I Rom var Kejsarens bild överallt, på pelare, på mynt, statyer och tempel var uppförda i Kejsarens ära och bild. T.ex. sa man att Kejsarens bild skulle tillbedjas som Kejsaren själv, Paulus säger att vi skall tillbe Jesus för att han är avbilden av Gud (Kol 1:15)

Alla dessa bilder formade Romarikets invånare till att tänka på Kejsaren och få hans propaganda in i sig. Det är inte så annorlunda idag, vi har mer avguda bilder och budskap än någonsin som matar oss, via tv, via internet, via budskap på våra gator, i våra tidningar. Bilder av ett liv i skall sträva efter, bilder av personer som vi egentligen vill vara, bilder av varumärket som vi skall märka oss själva med. Men detta är bara toppen på isberget. Under ytan ligger hela det ekonomiska, politiska och religiösa system som behöver denna propaganda för att kunna fungera.

När en ny religion skall ta över en gammal religions plats i en kultur är ett av de effiktivaste sätten att ta över dess högtider. Så skedde med den hedniska juletiden när kristendomen kom till Norden, så skedde när kristendomen skulle bli lagstiftad religion i romarriket, så sker idag när Marknadens Imperium tar över mer och mer. Julen gick från midvinterblot, till Jesu födelse, till årets shoppinghögtid. Ett annat steg i att en religon tar över i en kultur är att de gamla symbolerna fångas upp i den nya och omtokas, ges ny innebörd.

Genom att göra Jesus till en vara, en de av marknadens utbud blir han ofarlig. En platsleksak, en tuggummisort. Hur farligt låter det i jämförelse med det vilda Lejonet av Juda?

När Jesusbilden idag blivit fångad i Marknadens klor måste vi be Guds Ande om inspiration och kreativitet att visa på en sannare bild av Lejonet. Här måste våra gemenskaper uppvärdera alla de som fått olika kreativa gåvor. Låtskrivare, layoutare, poeter, målare, musiker, författare etc. måste peppas och få utrymme till att vara kreativa i våra gemenskaper. För vi behöver deras ord, deras bilder och deras verk för att få en motpropaganda mot Coca Colas och Marknades bilder. Vi behöver matas mer av Guds rikes propaganda än av Imperiets köphets. Vi behöver kreativitet för att återerövra våra högtider, t.ex. påsk så att de åter blir mer centrala för oss än Imperiets. Jag kan gå till mig själv, jag firar mer ett vanligt nyår än vad jag brukar fira påsken. Så även i år. Till nästa år ber jag om kreativitet och inspiration att fira det som den störta händelsen på året, på ett sätt som verkligen utmanar Imperiets avgudabilder.

Annonser

8 kommentarer

 1. Bra, hurra! Colossians Remixed är för övrigt en grym bok.

 2. Det är mycket att ta in här… Men det är mycket tänkvärt. Återkommer med en mer gedigen kommentar.

 3. SATAN Å KAPITALET, SITTER I SAMMA BÅT!
  AMEN

 4. men erkänn elof att du har den leksaken också för att du tycker den är häftig!

  • klart den är häftig, Babylons prylar är förädiska

 5. Ett enkelt, men kanske inte jättekreativt (i alla fall inte i betydelsen nytänkande) sätt att verkligen fira påsk är att lokalisera någon kyrka där man följer påskens händelser alltfrån skärtorsdagens mässa till minne av nattvardens instiftelse genom långfredagens dom, lidande och död, påskaftonens vaka för att tillslut kulminera i påsknattens jublande glädje över att ”Jesus Krisstus är uppstånden från de döda”!!

  Inte så kreativt kanske, men jag tycker då det fungerar alldeles utmärkt 🙂

  • Absolut. det är inte alls ett dåligt sätt att fira påsken, och jag ser det som naturligt att följa liturgin över påsken, (även om jag inte lyckas göra det helt och hållet så ofta) men som tillägg till detta, för att göra det tydligt för oss som kristna att det är vår största högtid och inte bara en stund vi ”går mer i kyrkan” på, så skulle jag behöva kreativitet.
   Men tack för förtydligandet, liturgin är verkligen en sätt att rota oss i en annan story än Imperiets.

 6. […] Att leva i Imperiet Del 2: Lever vi i ett Imperium? I förra delen skrev jag om 4 definitioner av Imperium. Denna del handlar mer ingående om dessa 4 punkter och hur […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s