bild-9

Nej det är inte världens ekonomi som är i svajning..

En timma efter programmet på P1 hade våra totala besök nått rekord för en dag. Hittar du hit första gången pågrund av programmet? Skriv gärna en kommentar eller fråga här.

peace

Annonser

17 kommentarer

 1. Ja, jag tittade f.f.g. Ni syns vilja något annat än de traditionella kyrkorna.
  Undrar hur ni reagerar på denna text, som jag idag sänt till några ur kristen elit.

  Det materiella, mammon- och stressamhället syns nu kraschlanda efter flera av dess företrädares giriga, odemokratiska utsvävningar. Och detta syndafall ger samtidigt ett resultat, att historiens skeende fortskrider allt fortare efter omvägen mot ett ”kärvare rike”. Varför så bråttom dit, kan vi undra över. Hellre då omvända sig anser många, och börjar tro på evangelium och därigenom nå en snabb direktväg till Jesu paradisrike.

  Vi i Sverige, SwEden, har av språkets makter kanske setts som ett tydligt centrum i det valet. Även om de flesta ur eliten här, efter femtio år av sekularisering naturligtvis ej anar att evangelium ”måste” fullkomna lagen. Den viktiga omvälvningen sker nu som ”bäst språkligt” till att börja med, genom Internet och bloggosfären, samt med alla andra media som finns. Folkliga gräsrotsteologer ger då sina bidrag, innan akademiska teologer vaknar. Och omdaningen kan få ett sekundsnabbt kvalitetsgenombrott, i evolutionens annars så långsamma gång.

  Så en avgörande vändpunkt och paradigmskifte syns ske nu, när vi är i något av tidens mittpunkt, i det eviga nuets åtta (8), i Guds skapade värld. Det evangeliska blir då den mänskliga, folkliga frihetens ”kitt”, som kan paradoxsamverka jämställt med de styrande i nödvändighetens samhälle. Ja, så tror jag, en sekulariserad gräsrotskristen som sällan går i kyrkan.
  Hälsningar Rolf A Norrköping

 2. En grej som jag skulle vilja lyfta upp är hur vi som underjordisk rörelse ska förhålla oss till media… jag är själv kluven. Jag har ställt upp i några intervjuer för kristen media ang kommuniteter men jag har också tackat nej… när SR ringde vår kommunitet och frågade om intervju så var jag förstås tvungen att kolla med gemenskapen Men flera var skeptiska till expoateringen och kunde inte ta beslut om det på så kort varsel så vi tackade nej på grund av det. Hur ska vi tänka här? Jag är givetvis glad för dagens uppmärksamhet i P1 och säger haleluja nu börjar reformationen… samtidigt känner jag som sagt en kluvenhet över hur mycket vi ska dansa efter medias pipa..? Några andra röster om detta?

 3. david:
  ja, det är något att fundera vidare på! å ena sidan kan uppmärksamheten ge inspiration till andra likasinnade, å andra sidan riskerar det (som så ofta förr) att bli en ”rörelse” som kommer i fokus och inte själva livet. så fort man etiketterar och ramar in skeenden i offentligheten finns alltid risken att även de som är mitt i det hela börjar älska tanken om gemenskapen mer än själva gemenskapen i sig (bonhoeffer, liv i gemenskap).

  tyckte dock att detta inslaget var välgjort och faktiskt gav en bra bild av det som vi står i just nu.

 4. ang. media strategi.. jag funderade mycket och frågade folk vad de tyckte om jag skulle ställa upp eller inte.. och bad såklart. Jag tänker som såhär att det måste vara olika för olika situationer och möten. när babylon vill lyssna talar vi sanning, när de vill förvrida det vi säger kan vi ju försöka låta bli att ge dem material, när de inte vill lyssna lever vi på som vanligt.

  det är ju en sak att anpassa ett budskap att bli media vänligt och att tala om vårt hopp när någon frågar.

  Men anton har viktiga poänger med att det inte får bli en ”rörelse” och en ”hype” märker vi att det går ditåt aldelles för mycket kan det vara vist att bli lite skygga kanske..

 5. Hm… jag måste säga att jag inte ser något dåligt i att ni är med i media. Uppdraget är ju att sprida budskapet, right? Och medan det finns en hel del förvrängda farisébudskap därute som de flesta tänker på när de hör ordet ”kristen”, så tycker jag att ni absolut bör ta varje chans ni får att sprida vidare ert apostoliska budskap.

 6. Jag tycker att alla ni som accepterat intervjuer gjorde det ypperligt bra! Men jag ser också problematiken. En risk är såklart att ”den underjordiska anarkist-nyklosterrörelsen” blir på mediatapeten, trots att den knappt existerar ännu. Man måste väl ändå säga att det är mer i startgroparna än fullt utvecklat. Det är viktigt, tror jag, att vi bygger upp riktigt starka kommuniteter med stabila medlemmar som visat sig fungera, och sedan får budskapet om fred sprida sig därifrån, genom att de ser att fred är möjligt.

  Alltså, jag tycker verkligen programmet var bra och allt, men tror kanske att det är viktigt att vi inte blir för ”utåtriktade” alltför snabbt, innan vi byggt upp stabila alternativ. en tanke bara.

 7. alfmarkus: jag sa nej till att tala om kommunitetsgrejen helt och hållet av den anledningen du nämner, den vinklign hon ändå gjorde på programmet var olycklig tycker jag, kan inte tala för dem som ställde upp dock. Jag sa ja till att snacka om kristen underjord, svarteskerm och om Jesus politiska budskap, inte om en ny ”radikal kommunitets rörelse” något dem la till i programmet utan min vetskap. Jag håller helt med dig i din analys av läget. om de hade sänt de delarna av samtalet som hon ville få in på kommunitetssvängen så hade man också märkt min skepsis i att tala om det.

  under omständigheterna är jag nöjd med hur det kliptes och så, men problemet är precis det du skriver

 8. det ligger ju i medias intresse att skapa ngt sensationellt – även om det är ett seriöst program i P1. Jag kan på sätt och vis tycka att medverkan i kristen media i nuläget känns mer angeläget… vi påverkar då inifrån kyrkan. däremot så är jag samtidigt skeptisk till kristen media eftersom de inte är partipolitiskt oberoende.

 9. Jag tackade ju också nej till intervju och har en grundläggande skepsis till att samarbeta med makten. Efter att ha hört programmet så lutar jag åt att ni som var med ändå gjorde rätt, jag tyckte att programmet bidrog till att sprida budskapet om Jesus och Guds rike. Men jag tyckte David gjorde rätt som tackade nej då flera i gruppen var tveksamma, detta var också ett av skälen till att jag tackade nej då vi i vår grupp redan sagt nej till några media-initiativ. Men kanske att Elofs strategi är rimlig, att man medverkar när det finns goda skäl att anta att budskapet får gå ut relativt oförvanskat. Där är det ju avgörande vem det är som hör av sig. Människor och tro har jag viss respekt för, men om Aftonbladet ringde skulle jag definitivt säga nej.

  När det gäller Shane Claiborne och New Monasticism så tycker jag dom varit alldeles för eftergivna när det gäller att ge ut böcker, medverka i media och på stora kristna konferenser. Detta korrumperar och förvanskar deras budskap och gör att dom måste ”ta skydd” och göra sig själva svåråtkomliga för att dom inte orkar hantera den uppmärksamhet som skapas.

 10. Som jag förstår der är anledningen till att ni är försiktiga med media att det blir vinklat som något annat än vad det är? Men jag hoppas att ni inte är skeptiska till mission i stort (vilket jag inte tror att ni är, ska bara kolla med er).

 11. problemet med media (i alla fall de stora mainstream media bolagen) är att det är makter som har viss form av patent på sanningen, alltså de förmedlar något som de hämtar från verkligheten men använder de för sina syftetn som oftast är att vara intressanta, spännande, lockande för att antingen vara populära eller tjäna pengar på det. Sanningen blir helt enkelt till salu.

  david: jag litar inte mer på kristen media än på annan, kanske lite, men inte i fråga om att de problemen jag har kring media inte finns inom den kristna median. världen idag t.ex. litar jag inte alls på, dagen har jag lite mer respekt för.

 12. elof jag håller med – jag menade bara att det finns en vits i att försöka reformera kyrkan inifrån och kanske kan kristen media (även om vi inte gillar företeelsen) hjälpa oss med det;)

 13. amen!

 14. Världen idag är i särklass en av de mest vinklade tidningarna… såg ett reportage när en av deras reportrar intervjuade några sossar gällande att de i ett pressmeddelande sa att Sverige inte behöver ett starkare försvar… maken till oobjektiv artikel har jag aldrig sett, man kunde så uppenbart se reporterns hat mellan raderna.

  Så den tidningen har jag inte mycket till övers för. Faktum är att när jag och en kompis skulle starta en egen tidning, som skulle fokusera på radikalt lärjungaskap och fred och rättvisa i Jesu efterföljd, så fick den heta Jesus idag. Ha! Ur vägen Världen, här kommer Jesus.

  Har säkert tipsat om den tidningen förut, men den finns på: http://www.grenholm.net/micael_jesusidag.html

 15. Kan man lyssna på programmet nu i efterhand?

  Allt gott/ Samuel Varg Thunberg

 16. Jag var inne och lyssnade på programmet på sr.se idag. Det var mycket bra, tycker jag. Det är uppmuntrande att det växer fram en kommunitetsrörelse med Gudsrikestänkande, lite grann på samma sätt som när jag var ung på 70-talet. Jag hoppas det blir fler långvariga och stabila kommuniteter den här gången. Själv lever jag i en gemenskap som föddes 1979 och finns kvar än idag. Vi har väl med åren blivit ganska etablerade och kanske tappat lite av den ursprungliga radikaliteten. Men eftersom vi en gång blev kallade för den sista resten av 70-talet känns det roligt att det nu uppstår nya kommuniteter som även kan bidra till att förnya vår gamla gemenskap. Jag hoppas att en del av er unga som hör hemma på kristenunderjord vill ha gemenskap med oss gamlingar.

 17. Jag hittade länken på SR:s hemsida. Jag länkade vidare till den genom min blogg – http://blogg.samuelvargthunberg.se
  Jag hoppas att det var OK.

  Allt gott/ Samuel Varg Thunberg


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s