detta skall ni ha till föda?

Fråga 1: vad var Guds ursprungliga plan att vi skulle äta?

Fråga 2: vad är Guds slutgiltliga plan att vi ska äta?

Fråga 3: vad äter du?

Äter du kött? kolla in:

walls of glass och se sanningen i vitögat.. annars kan jag inte ta dig på allvar.

köttindustri
Annonser

36 kommentarer

 1. 1 mat
  2 mat
  3 mat

 2. Nu har jag sett det bildspelet. Jag vet inte riktigt vad du vill? Jag ser ingenstans i Bibeln att det skulle finnas ett förbud mot att äta kött. Syftar du på att kristna bör ha renhetslagar? Eller är problemet att vi dödar djur? Får kristna använda djur överhuvudtaget?

 3. Jag tycker att bildspelet var intressant i betydelsen lärorikt, men knappast uppseendeväckande på något sätt. Jag ser det som helt naturligt att vi som människor äter kött. Det finns inget Bibliskt förankrat argument till varför en bekännande kristen inte skulle kunna göra det. Därmed blir det också naturligt att slakta djur. Om det sedan känns obehagligt att se på blodiga köttstycken så beror det antagligen på att det är en ovan syn. Men det betyder förstås inte att det är något fel.

 4. Jag antar att det är retoriska frågor, men ändå:
  1. Grönt…
  2. Grönt…
  3. Grönt + mjölk och ägg.

  Daniel och Samuel. Hur ser ni på att köttätande inte tycks ingå i Guds vision för människan, åtminstone inte som den framställs i 1 Mos 1-2 och flera profettexter?

  Sen tycker jag att det är ett väl lag-centrerat resonemang att tänka att det bara är att köra på så länge det inte finns ett bibliskt förbud. Är det inte intressantare att läsa skrifterna som en berättelse, och fundera över åt vilket håll berättelsen pekar, snarare än att tolka den som en tidlös lagbok? (Korrigera gärna hur jag missuppfattar er.)

 5. . Att vara en kärleksfull människa som älskar Guds skapelse och dess tvåbenta och fyrbenta varelser är för mig en självklarhet. Jag behöver inget specifikt bibelställe som förbjuder köttätande, min kärlek och empati förbjuder mig att äta kött. Använd lite fantasi för Guds skull! djuren lider för er egen njutnings skull, skit i om det står i bibeln eller inte, ta upp näsorna ur boken och se lidandet för vad det är, en exploatering av djur med förmågan att känna smärta och viljan att leva ett annat liv än de tvingas att leva. Det behöver väl inte vara svårare än så?

 6. Jag antar att det inte är min berättelse. Jag har levt nära djur hela mitt liv och har inget svårt att se dom dö. Jag tror döden ligger inom Guds vision. Skapelsen behöver döden för att funka biologiskt. Jag tror att man kan äta kött på ett etiskt sätt. Men visst kan jag se fördelar med att vara vegetarian som kristen. Men man kan äta kött och vara skysst mot djur.

  Djuren lider inte för min egen njutningskull. Det är att skuld belägga individen för ett system som är sjukt. Men åter till min fråga tycker ni att man kan använda djur på något sätt? Hur gör vi med vilda djur om vi inte får döda dom? Och vad gör ni om man bara får äta kött i evigheten?

 7. jag tycker personligen att det är ett stort steg att äta kött som inte kommer från en industriell produktion men personligen så räcker det inte. Jag vill inte skörda frukten av någon form av dräpande, även fast djuren inte plågats/fått leva ett naturligt liv osv. Döden finns i denna värld, det är ju uppenbart och på ett sätt så håller det ju skapelsen i balans men jag anser att människan förstör balansen genom vårt sätt att exploatera skapelsen, De vilda djuren blir ett problem eftersom vi tagit över deras territorium, det är vi som knuffat dem åt sidan, det är vi som är problemet, om lösningen är att vi dödar djuren vars plats vi tagit så vill jag inte vara del av den lösningen.

  bara för att du känslomässigt inte reagerar på djur som dödas så kan det väl ändå vara fel? Jag omvärderar min syn på vad det innebär att leva kärleksfullt varje dag. Jag känner inte alltid medlidande när barn svälter i Afrika, eller jag skulle kunna njuta av att kolla porr men eftersom helheten i mitt liv säger mig att det är fel så gör jag det ändå inte.
  För att ge lite perspektiv på det hela, reagerar du känslomässigt om något djur torteras/dödas? om så är fallet så kan det väl vara så att du är indoktrinerad i en fallen värld där det är godkänt och uppmuntras att döda/tortera vissa djur för vår födas skull och inte andra?

  Du är en del av systemet, du kan välja att inte stödja vissa delar av det. Jag anser att du har del av dödandet om du väljer att stödja det. Alltså dör de indirekt för din egen njutnings skull, om det inte finns några konsumenter så finns det ingen industri, många bäckar små osv.

  Jag kan inte riktigt ta din sista fråga på allvar. Om Evigheten visar sig vara nåt helt annat än vad jag tänkt mig så får jag väl ställa mig till det då. Hur skulle du ställa dig till om Gud tycker att vi ska mobba varandra? eller ligga med allt och alla? eller att vi ska vara egoistiska? Det är väl ändå en orimlig frågeställning?

  Peace in the middle east

 8. Problemet med vilda djur är att dom inte är pacifister eller har någon slags rörelse av människorätt. Om du inte vill leva i ett samhälle med viltvård så är jag ganska säker på att om det inte vore för jakten skulle människan dö ut.

  Jag vet att jag är en del av systemet men jag tycker inte att vegetarianer har ensam rätt på att vara emot dålig djurhållning. Men jag sätter inte ett likhetstecken mellan köttproduktion och tortyr. Tortyr är vedervärdigt i vilken form den än tar, men att döda ett djur är inte tortyr.

  Visst är jag en del av systemet men det är du med. Du kommer ju inte undan EU:s jordbrukspolitik bara för att du äter grönsaker. Eller odlar du allting själv?

  Det jag gjorde vara bara att vända på Elofs argument. Det visar ju att det inte är ett särskilt ihållande argument.

 9. Samuel: i vad stod mitt argument? Jag ställde tre frågor.
  Sen tycker jag att vi kan börja med att diskutera djuren vi äter till vardags inte hurvida vi någonsin får döda ett djur i självförsvar eller för överlevnad.

  Svara också gärna på Jonas argument.

  Att skapelsen behöver döden är ett konstigt argument i förhållande till vardagsmaten, det är ju inte som att hela ekosystemet hänger på att vi äter industriuppfödda varelser elelr så att djuren skulle leva för evigt om inte vi åt dem.

  Sen håller jag med björn i att det är ett konstigt argument ”vad gör ni om ni bara får äta kött i en evighet? ” du brukar va bättre på att argumentera än så. Svara på motargumenten du får samuel. Annars kommer inte detta samtal vara uppbyggligt. Björn svarade på dina argument.

  Att människan skulle dö ut om det inte var för jakten idag finner jag som ett ganska dåligt argument. Vad får du det ifrån? De mesta köttet folk äter är inte från jakt, och de mesta djur som dödas i jakt görs inte det för att vi skulle bli dödade av dem om vi inte döda dom.

  Jag tror inte björn påstår att han är fri från systemet, men han menar, som du också väll gör?, att man inte skall ge upp bara för att man är en del av det. man kan ju välja att kämpa mot systemet även om man kommer vara en del av de annars? Eller? Annars skulle man ju aldrig kunna säga nått om något som är dåligt i systemet. Du e ju pacifist t.ex. men du bidrar ju ändå till militärindustrin liksom jag, men det betyder ju inte att vi borde sluta va pacifister.

  Samuel: var går gränsen för hur vi får behandla djur? finns det gränser? Hur tolkar du de bibeltexter som ger utrryck för att köttätande är emot skapelsetanken? Hur tolkar du dem som handlar om ett vegetariskt framtida fredsrike? Får vi alltid äta kött? Oavsett hur det har kommit till att vara på din tallrik?

 10. Bör kristna ha renhetslagar: sa jag det?
  FInns det ett förbud mot köttätande i bibeln, sa jag inte heller
  Är problemet att vi dödar djur: ja när vi gör det i onödan och på bekostnad av både skapelsen och djuren som lider i djurfabrikerna, och våra egna kroppar, och vårt eget medlidande.
  Får kristna använda djur överhuvud taget? Jag vet inte.

 11. Daniel: finns det inget bibliskt förankrat argument till varför en kristen skulle undvika att äta kött? har du verkligen kollat?

 12. Nu blir det väldigt svårt för mig att svara på nått eftersom det spretar så sjukt.

  Jag ser det hela på ett annat sätt. Som sagt min berättelse är annorlunda. Morfar var självförsörjande bonde jag är själv uppväxt i en by med fler bönder och lekte ofta på bondgårdarna. Jag har sett vår bli till sommar och höst bli till vinter. Vi är alla en del av skapelsen och skapelsen har sin gång. Att vara bonde genom att bruka jorden och att bruka djur kan jag se som något väldigt vackert. Jag ser hur mycket av bibeln språk kommer ur det och jag förstår varför.

  Om det vore så att Gud bara ville att vi skulle äta grönsaker och tyckte att det var en styggelse att vi åt djur skulle han inte tydligare ha reagerat mot det då? som jag ser det när jag läser Bibeln så har människan en särställning. Den ska inte missbrukas men den ska inte heller förnekas. Men jag tror att vi kan bruka djur. Red inte Jesus på en åsna?

  För mig är det inte det som kommer in i munnen som gör mig ren. Inte det som kommer ut heller men jag försöker jobba på det. Alltså jag finner flera ställen i NT där man talar om att vad man äter inte är så viktigt. Och som jag förstår det åt Jesus kött

  Gör inte det jag har gjort rent till orent. Det är därför jag frågar om renhetslagar. Alltså på vilket sätt anser ni att det är fel för en kristen att äta kött? är det för att Gud sagt att vi inte ska göra det? är det för att man visar politiskt att man inte ställer upp på djurindustrin? Är det för att i evigheten så kommer vi inte äta kött och därför börja nu?

  Jag menar det är ju svårt att komma bort från renhets tänkandet. Är det inte en andlig sak?

  ang jakt så låter erat resonemang som grisslyman!!!

 13. Hej igen! Jag har med intresse läst alla kommentarer och finner att det finns tänkvärda argument i de flesta inlägg. Jag ber om ursäkt att jag inte just nu orkar ta mig tid att bemöta alla trådar som presenterats, men låt mig säga något om min grundhållning.

  När vi ber den bön Jesus lärde lärjungarna ber vi ”Ske din vilja, såsom i himmelen så ock på jorden”. Vi ber alltså att Guds vilja skall ske här på jorden, att hans rike skall bli synligt här på jorden såsom det är synligt i himlen. Varje gång jag ber denna bön ber jag att Guds rike skall utbredas allt mer här och nu, på den jord där jag lever. Att hans vilja skall synliggöras allt mer. Detta får konsekvenser för hur jag lever mitt eget liv. Om jag vill vara med och utbreda hans rike här och nu så får det konsekvenser för hur jag lever, för mina relationer, för mitt förhållande till naturen etc. Givetvis bör det även få konsekvenser för vad jag äter – ytterst sett hur jag förhåller mig till hela Guds skapelse.

  Å andra sidan så råder det för mig inget tvivel om att människan är skapelsens krona och inte i något avseende skall människan likställas med djuren. Vi är alla en del av ett system, ett samhälle där vi lever våra liv med stort avstånd till naturen. Vi lever ett artificiellt och designat liv. Om vi levde närmare naturen så tror jag att fler skulle finna kött som en helt naturlig föda. Det är endast i vår konstgjorda värld vi kan kosta på oss att vara vegetarianer.

  Vi blir inte orena av vad vi stoppar i munnen. Vi blir i någon mening snarare orena av vad som kommer ut. Andra perspektiv gränsar till lagiskhet som är förödande för vår gudsrelation.

 14. i framtiden kommer ett inlägg om djur etik utifrån kristen synvinkel som svarar mer på era frågor/ifrågasättande. jag ville bara klargöra att det inte för oss handlar om renhetslagar eller att köttätare följer messias sämmre än vegetarianer. det är inte det frågan handlar om.

  daniel: att vi har en särställning mot djuren står klart, det försöker vi inte ändra på däremot försöker vi lista ut vad det innebär att ha denna särställning, en sak jag tror vi är överens om är att det är en ställnign som inte skall missbrukas till djurplågeri eller likn.

  att man bara kan va vegetarian i ett land främmande från naturen är ett jätte konstigt argument, buddister, kristna helgon, klosterrörelser har i alla tider levt vegetariskt, både nära naturen och i städer. Däremot har det blivit enklare att leva vegetariskt idag, så ytterligare en anledning till att inte låta bli.

  håller du daniel med om att skapelseberättelsen visar att vi innan fallet inte åt kött?

 15. en fråga bara? har inte synden en viss roll i detta. pga av syndafallet har vi tagit oss vatten över huvudet och tvingas pga våra handlingar sona för våra brott. Gör inte Gud kläder av djurhudar direkt efter syndafallet och som sagt Jesus åt kött.

  Det ser jag som en viss infallsvinkel på det hela samtalet samtidigt som jag verkligen tror att vi är satta som herre över hela skapelsen och därför får stava vår kallelse över den med ett ord: ansvar

  (en parantes med – det blir ju äckligare och äckligare köttmarknad eftersom man manipulerar med djuren och hur dom växer, det ”tvingar” bönder att ”plåga” djuren på det här sättet, där tror jag personligen det stora problemet ligger i massaindustrin)

 16. Jag menar att människan har ett högre värde än djuren. Jag tror faktiskt inte att Gud blev ko för att frälsa korna från deras synder eller bi för att frälsa bina. Men djuren har ett värde, dock är det inte lika högt som människans (”Ni är mer värda än många sparvar” – Luk 12).

  Men framför allt anser jag det oetiskt och en felprioritering att strida för djurens rätt när människor far minst lika illa. Visst är det fel att djur behandlas orättvist, men jag tycker att vi ska prioritera att stoppa barnarbete, svält- och krigsdrabbade människor och döende i katastrofer.

  Dock vet jag att det är de rikaste delarna av vår jords befolkning som äter kött. Kött är mycket dyrare än växter, och tar mycket mer energi och tid att få fram (eftersom djur äter massa växter krävs det mer energi än om man åt växterna direkt). Därför har jag sagt åt min familj att äta mer vegetariskt. Kött är dessutom onyttigare och dyrare än växter. I framtiden kommer jag nog att äta vegetariskt, med fisk då och då. Det är en sund inställning tycker jag. Vi ska leva enkelt, avveckla rikedomen och ge vra pengar till de fattiga. Men då ska vi prioritera de fattiga människorna före djurs rättigheter.

 17. Däremot får du slakta och äta kött så mycket du önskar inom alla dina städer, allt efter den välsignelse som HERREN, din Gud, ger dig. Både den som är oren och den som är ren får äta av det, som vore det kött av gasell eller hjort. 5 Mos 12:15

  Om den plats som HERREN, din Gud, utväljer till att där fästa sitt namn ligger för långt bort för dig, så må du enligt min befallning till dig slakta av den nötboskap och av den småboskap som HERREN har gett dig och äta av det inom dina portar, så mycket du vill. 5 Mos 12:21

  På första dagen av det osyrade brödets högtid, när man slaktade påskalammet, frågade hans lärjungar honom: ”Vart vill du att vi skall gå och ställa i ordning, så att du kan äta påskalammet?” Mark 14:12

  Och hämta den gödda kalven och slakta den, och låt oss äta och vara glada. Luk 15:23

  Och en röst kom till honom: ”Stig upp, Petrus, slakta och ät!” Apg 10:13

 18. Moron: vi som nu är vegetarianer/veganer utifrån vår kristna övertygelse, har självklart läst dessa delar av bibeln och tagit ställning till dem. Ungefär som att kristna (som vill leva pacifistiskt) läst och tagit ställning till de delar av bibeln där våld förespråkas.

  Det skulle vara mer uppbyggligt för oss alla om du skrev utan att vara anonym (eller så fattar jag fel och du heter Moron) eller i alla fall skriver några argument och förklaringar till varför du tycker dessa bibelord är viktiga i sammanhanget? Om du nu ser bibeln som en auktoritet (vilket jag antar att du gör eftersom du skrivit om det här) så måste du ju också använda samma metod som du gjort här i alla andra frågor och alltså inte läsa buden i den stora berättelsens sammanhang. Hur gör du t.ex. med de stycken som säger åt dig att du måste ha ett staket på taket?

  men välkommen även om du inte vågar träda fram med ditt namn.

 19. kristenunderjord

  jag har en fråga bara.
  hur tror ni Jesus skulle reagerat idag på
  köttindustrin? det är delvis en rätt lökig fråga eftersom det inte fins något svar men eftersom han själv rörde sig kring genesarets sjö som hade många fiskare och jordbruk kring sig så måste han väl haft ett helt okej förhållande till jordbruket där.

  borde han inte också då idag tycka att det är helt okej med sådana jordbruk som påminner om dom kring genesarets sjö?

 20. Markus: Jag skulle bli mycket förvånad om Jesus inte skulle vara vegetarian idag, faktiskt. Och alla köttätare; vilka etiska argument finns egentligen FÖR att äta kött, utifrån ett liv där kärleken till nästan och skapelsen står i centrum? Att det inte är explicit förbjudet i bibeln och att många människor äter, och har ätit kött, tycker jag är tämligen svaga argument. Har ni några andra?

 21. Det är ganska spännande de där med Jesus och köttätande faktiskt, om vi läser i evangelierna är det så vitt jag förstår de bara 2 gånger (men jag kan ha missat!) som Jesus äter kött(fisk eller annat). Jesu bror Jakob var enligt traditionen vegetarian. Och det var överlag inte så jätte vanligt med kött att äta i de fattiga hushållen (undantaget fisk). Så oavsett om Jesus skulle ättit fisk någon gång idag också, så är inte det som är det viktiga att diskutera nu, låt oss i stället först tala om hur Jesus ställer sig till köttindustrin, för det är framför allt den som är det sataniska i fråga om köttätande.

 22. alfmarkus

  varfr skulle du bli förvånad? (vill bara veta och vill inte provocera)

  elof

  det var det jag skrev i tidigare inlägg. att det handlar inte om att äta kött eller inte utan varifrån köttet kommer och den industri som byggts upp kring den.
  som samuel sa tidigare så är ett sunt jordbruk helt naturligt tror jag, speciellt eftersom vi kan läsa om det i bibeln och i historien hur jordbruket utökas. det är när man med vill gå med girig vinning som man gör övertramp.

  självklart så var det inte guds tanke från början men vi måste också komma ihåg att det livet som var i begynnelsen inte finns kvar och att människan är utkörd från den problemlösa tillvaro.

 23. Markus: Jag tror, men det är såklart vad jag tror, att Jesus skulle reagera mot hur människan hanterar djuren och förstör gjorden genom sitt frosande i köttprodukter, i synnerhet som det finns vegetariska alternativ på mer utpräglat än den fiskbaserade kost som Jesus (eventuellt) växte upp med. Om jag vänder på frågan, varför tror du han skulle äta kött?

  Markus, igen: Den idylliska bild om den gode bonden som älskar sina djur och bara slaktar i nödfall, stämmer tyvärr ganska illa med det kött vi köper på ICA. De senaste 50 åren har trenden gått mot stark industrialisering av köttindustrin, och det finns mycket få småbönder kvar på marknaden (trenden sprids även i Syd, med svältsituationer som konsekvens av vårt köttätande – skriver masteruppsats om detta för tillfället). I sverige äter vi 4 gånger så mycket kött idag som vi gjorde för 50 år sedan. Jag är ledsen, men den ”kärleksfulla” köttproduktion (hur det nu kan vara kärlksfullt att döda och äta upp den man älskar – det har jag aldrig förstått) som du pratar om är tyvärr nästan helt utdöd, p.g.a. vårt oreflekterade förhållande till köttkonsumtionen.

 24. Markus: Så då är du med på att ingen borde äta kött från eller stötta den sjuka industrin som finns idag i alla fall?

  Sen så ser jag inget hinder i att Jesus åt fisk. Jag tror du och jag läser bibeln lite olika, jag försöker inte hitta en lista på bibelställen som i sin tur ger mig en lista på ”do’s and don’ts”.

  Vi var vegetarianer i skapelsen och som jag förstår och både rabbiner och de stora kristna traditionerna har tolkat den nya skapelsen så kommer vi än en gång, tillsammans med djuren, leva vegetariskt i på den nya jorden. Därför är köttätandet en parantes i Guds plan. Jag ser en stor anledning att försöka leva ut Guds rike så mycket de bara går här och nu, redan, istället för att skjuta upp det. Det betyder inte att du hamnar i helvetet om du äter eller inte äter kött, Paulus varnar oss för sånt dömmande, men det kan betyda att vi missar att reflektera över hur köttindustin och köttkonsumptionen påverkar både oss själva, våra nästan och våra medskapelser djuren.

  för att säga det kort. Man kan beskylla vegetarianer med att vara för tidiga, men jag är hällre för tidig med att leva ut Guds rike än för sen.

  vad har du egentligen för argument FÖR att äta kött, nu frågar jag alltså inte efter om det skulle vara en synd eller inte i sig, utan varför (om du nu gjort det) valt att äta kött (från industri eller annars).

 25. alfmarkus

  jag har inte nämnt något om hur världen i allmän utsträckning ser ut och det vore väldigt kul att läsa din masteruppsats när den är klar. Det jag sa var att Jesus verkade okej med det jordbruk som fanns då och jag kan tänka mig att han borde acceptera liknande jordbruk idag. självklart vet jag att det sortens jordbruk nästan är utdött då min farfar ägde en livsmedelsbutik och morfar själv var bonde och snickare.
  Att han skulle reagera tror jag med och har aldrig påstått något annat men det jag undrade var om jag trodde han skulle vara vegetarian eller hur han skulle reagera över det. (Och vem har sagt att jag köper mitt kött på ica?)

  elof

  jag håller med om att industrin idag är sjuk och jag försöker gå till botten med vad problemet/problemen ligger. Jag tror inte vi läser bibeln olika, men i debatter så använder man oftast bibelställen för sin sak, både du och jag. Jag vet inte hur din bibelläsning i övrigt ser ut men efter för min egen dels 5 års lite seriösare bibelstudier så varierar ju min läsning så klart.

  När det gäller gudsriket här och nu så är det ju inte vi som rår över det, det nerkallar du ju inte eller lever närmare bara för du är vegetarian. som jag tror att jag tidigare nämnt så är vi via syndafallet mer eller mindre tvingade till vissa saker. Herre gör kläder av djurhudar direkt efter syndafallet och kräver offer osv genom hela bibeln. Under bibelns tid så är vegetarianer inget utpräglat följande bland kristna och kanske helt enkelt för att det inte behövs eftersom den industri du och jag vänder oss emot inte existerade då.

  när det gäller tankarna om framtiden så vet jag inte, var menar du att bibeln eller traditionen ger belägg för att det ska vara vegetariskt?

  när det gäller mina argument för kött så är det ganska enkelt (och kanske lite för enkelt eftersom jag fortfarande funderar på den här frågan men men).
  all mat vi äter och allt vi dricker har ju från början kommit någonstans ifrån.
  när jag som 80-talist väste upp så hade jag morfar och farfar i ryggen och barnen i afrika framför mig. jag bör äta upp för tänk på barnen i afrika. idag så har kyrkan blivit mer medveten och efter att ha jobbat på café så ärr fairtrade och ekologiskt på modet och det är bra eftersom det är viktigt. på samma sätt som arbetare inte får lida så får inte heller djuren lida, men i jordbruk är ändamålen olika. en gödkalv (som man väl kan se på som ett miniindustriellt behandlat djur) hade som uppgift att bli mat. på samma sätt som mycket i jordbruk är gjort för just mat. men när arbetare lider, familjer lider osv för olika saker så måste man ta sin kamp. handla rätt och leva rätt.

  utifrån detta tror jag man kan äta kött, dricka ett glas vin och ge behövande det dom behöver. sen så är det ju så klart så kött från slaktaren är dyrare än på ica men det är det värt om man vill äta kött.

  sen så undrar jag en sak, stödjer man ändå inte köttindustrin om man handlar på ex ica? dom fördelar väl pengarna själva sen eller har ajg fel?

 26. Markus: Jesus verkade också rättså ok med slaveriet och ojämlika könsroller, iaf utifrån det som beskrivs i texterna, betyder det att vi också kan ha slavar och förtrycka kvinnor? Bibeln ger inga explicit förbud mot detta, så då är det väl bara att köra på? Faktum är ju att precis samma resonemang fördes av kristna som försvarat såväl ras som könsförtryck, att det inte är förbjudet i bibeln och något naturligt hos människan. Jag tror att en bättre läsning av texterna, som Elof också påpekat, är att låta sig påverkas av den Gudsrikes-inriktning som finns där, än att se det som en fyrkantig regelbok.

  Och ICA delar med högsta sannolikhet inte med sig av sina vinster från grönsaker till köttindustrin. Du stödjer köttindustrin om du köper deras kött, om du köper grönsaker så stödjer du grönsaksindustrin (vilken dessvärre också är problematisk, men det är en annan fråga)

 27. alfmarkus

  för det första så måste jag säga att jag tycker det är lågt av dig att tro att du vet hur min bibelläsning ser ut. att jag ser det som en lagbok visar att du antingen inte läst mina inlägg alls eller försöker förstå dom utan bara käftar i största allmänhet. eftersom du inte vet hur min bibelläsning faktiskt ser ut så räknar jag med något av det andra jag sagt.

  men om det inte var så att Jesus valde just då att ta den striden vad säger det oss idag?
  kan du svara på det är du snäll.
  om vi väljer att sätta in det i övriga resonemang och läsning så borde vi få ett ganska konkret svar. vad gör Jesus på jorden och vad säger övriga bibeln? är det inte det vi är ute efter. det jag menar är att det enda ni följer är er tolkning, och den behöver inte vara fel men inte det enda rätta. vad är gudsinriktningen? enligt Jesu liv och skriften så är det ju i så fall inte det främsta att vara vegetarian utan föra människor till vår Mästare och sen peka på det man tror på men också att läsa bibeln och känna igen anden.

  vad betyder det att Jesus verkade okej med kvinnoförtrycket och slavarbetet för dig? hur tolkar du det? gå den principen eller slutsatsen du kommer fram till där att applicera på frågan angående kött?

 28. Markus: jag tror inte du och jag kommer längre just nu i samtalet. Jag föreslår att vi får återkomma vid ett senare tillfälle. Det kommer postas ett inlägg som handlar mer om bibeln och vegetarianism och varför det är en bra idé. TIlls dess föreslår jag:
  -paradiset åter av Tomas Einarsson (ang. de stora kyrkliga traditionerna och vegetarianism)
  – Good eating, av Stephen Webb som skriver översiktligt och går igenom bibeln med köttätandet för ögonen, kan verkligen rekomenderas varmt.
  http://www.vildasnan.se på den sidan finns det lite f.a.q och lite tankar kring djuretik och kriste tro.

  Ang. framtiden och köttätande tänker jag framförallt på Jesajas vision kring det kommande fredsriket! Och att den nya skapelsen är en utveckling av det ursprungliga eden.

  Vad är det med köttindustrin du föröker gå till botten med? Om du behöver vara vegetarian eller inte? Vad det verkligen beror på? Återigen så är inte min avsikt att övertyga dig om att köttätande alltid och överallt är fel, det jag talar om är det stora frossande köttätande av djur som lidit och dödats i köttindustrins klor, avstår du från det köttet köper jag din argumentation mer, men om du inte avstår från det så vill jag höra varför inte.

  Att handla på Ica osv. Som alfmarkus skriver, handlar jag cigaretter stödjer jag tobaks industrin, köper jag sojamjölk stödjer jag sojamjölksindustrin, köper jag glutenfri mat stödjer jag den.
  Men sen verkar du vara inne på att om vi inte kan vara helt fria från systemet eller köttindustrin är det ingen idé att försöka alls. jag tänker som såhär i alla sammanhang (rättvisemärkt, ekologiskt, vegetariskt, tobak, alkohol osv) att man får göra så gott man kan, om vi skall vänta tills vi är helt fria från systemen kommer vi få vänta tills det är för sent. bara för att man inte kan köra 100% så betyder inte det att man inte borde köra de 88% man kan. eller hur?

  frid och tack för samtalet såhär långt.

 29. Markus: Det var inte meningen att raljera över och förenkla din bibelsyn. Jag känner dig inte så jag kan ju inte vet, gick bara på dina inlägg här. Så jag ber om förlåtelse för min framfusighet, det kan bero på att det här är ett ämne som lätt engagerar mig.

  Som svar på dina frågor:
  Att Jesus inte explicit kritiserade den djurdödande kosten (tycker dock att han gjorde det implicit eftersom hans död satte stopp för djuroffren och att ”nattvarden” blev vegetarisk) tror jag beror på att han valde sina strider. I det samhälle han levde i var det kanske för svårt, och folk skulle kanske inte begripa. Därför kritiserade han heller inte könsförtrycket eller slaveriet. Ovh visst kan man tycka det är lite risigt av honom, om man nu får tycka så, men det verkar ju ha varit fallet så han hade säkert goda skäl. Däremot så betyder det, för mig, INTE att allt som Jesus inte explicit fördömde är ok (köttätande, slaveri, ojämlika könsroller etc). Jesus väg att dö hellre än att döda, offra sig för ”lägre stående” etc, har fått mig att fundera mycket kring vad det innebär att ”råda över djuren” som vi fick som bud i första moseboken. Berättelsen om Jesus har alltså i allra högsta grad inspirerat mig till ett vegetarisk liv, trots att Jesus själv, ibland, verkar ha ätit fisk. Hoppas du blivit mer på det klara hur dessa frågor hänger ihop för mig.

  Och nu till min fråga till dig; är det ok att ha slavar, Jesus fördömde ju inte detta system, utan sa t.o.m. att slavar skulle vara lydiga osv. Dessutom har ju människan i alla tider haft trälar och slavar, vad är det för fel med detta, bibeln verkar ju tycka det är ok? Ok detta är kanske retoriska frågor, men jag vill också veta hur du tänker.

  Guds fred

 30. elof.

  jag värdesätter verkligen dina boktips och lästips.
  när det gäller vår diskussion så vet jag inte, vad vi skulle komma fram till osv.
  att en har rätt och en fel? eller bara de tänkvärdigheter du och jag spottar ur oss
  och får oss tryggare i våra övertygelser? kunskap är ju en vinst i sig.

  om du undrar varför så är min stora fråga vad som egentligen driver er i frågan
  och vad för principer ni driver detta med och om ni även har liknande principer
  i övriga ämnen eller om ni byter principer efter ämne osv.

  men iaf för mig handlar det främst om att vi faktiskt ska bruka jorden och
  som samuel säger så finns det sällan vegetarianer i större bondesamhällen.
  det är oftast antingen världsfrånvända eller rik medelklass i väst som väljer
  det. som barnbarn av jordbrukare och livmedelsägare och dessutom
  husdjur är jag mån om djur och deras hälsa, men att det faktiskt som jag tror ni säger
  i slutändan inte handlar om kött vs inte kött eller synd eller syndigare utan vad som ligger bakom. är man det för det är trendigt?

  det finns alltid vågor av alternativ i kyrkan och ibland så tappar man fokus.
  därför tycker jag det är mycket intressant och bra när folk engagerar sig i rent humana frågor och etiska, men för min egen del, vad jag sett så så finns det avfällingar som faktiskt går så upp i ”anden”, ”fairtrade”, ”mission” att man missar att hålla buden och man blir en skrällande cymbal. självklart finns det även alltid välklingande människor vad liv ljuder och har en vacker eftersmak.

  som finsmakare och dessutom arbetat inom köttindustrin, vandrat i öknen i syrien och dessutom arbetat volentärt med ett gäng projekt och praoa på LO och Godchannel så är mina erfarenheter, tyvärr emellanåt, ganska stora därför så vill jag höra mycket argumentation och för att följa efter någon med sitt hjärta så måste man ju faktiskt lära känna en person, därför tror jag att man sällan kommer fram till något på forum utan mest ger och tar tankeställare som man spinner vidare på. jag skulle behöva känna dig för att verkligen kunna förstå dig men jag respekterar och värdesätter dina åsikter. men jag håller inte med om allt, vare sig din bibeltolkning eller etik i alla avseenden och det tackar jag gud för för tänk vilka människor du kan nå som inte jag kan.

  tillsammans broder frid (på jorden och ära åt Gud)

 31. alfmarkus

  jag tror du läser med blinda ögon.
  om du verkligen vill förstå mig så träffa mig.
  eller läs mellan raderna även om du är skeptisk till mig som person.
  jag svara gärna på din fråga när du svarat på min.

  ”men om det inte var så att Jesus valde just då att ta den striden vad säger det oss idag?
  kan du svara på det är du snäll.
  om vi väljer att sätta in det i övriga resonemang och läsning så borde vi få ett ganska konkret svar. vad gör Jesus på jorden och vad säger övriga bibeln?”

  ”vad betyder det att Jesus verkade okej med kvinnoförtrycket och slavarbetet för dig? hur tolkar du det? gå den principen eller slutsatsen du kommer fram till där att applicera på frågan angående kött?”

 32. Markus:
  Jag är inte skeptiskt till dig som person, jag känner ju inte dig. Snälla ta inte detta samtalet på det viset. Det enda jag bedömer är dina kommentarer, som jag inte håller med om, eftersom jag är av en annan åsikt. Det kan hända att jag placerar dig lite för fort i ett fack eller så, när jag hör dina resonemang, men det beror isof på att jag hört varianter av dina argument i väldigt många år. Som vegetarian möter man faktiskt nästan dagligen motstånd och måste alltid vara på sin vakt för att försvara sin kosthållning, därför kan det hända att jag svarar lite på rutin, och det är såklart olyckligt. Hoppas du kan ha överseende med det 

  Skulle vilja problematisera den utbredda föreställningen, som jag tycker mig se dig förespråka, att vegetarianism är något helt nytt, trendigt och bara förekommande i en bland rika västerlänningar. Köttkonsumtion är historiskt sätt inte så vanligt i traditionella bondesamhällen som vi kan tro, iaf inte i Europa, eftersom kött ansågs en lyxvara. Vegetarisk kost var därför det vanligaste. Detsamma gäller de flesta fattiga människor idag, de äter relativ lite kött, det handlar om en del fisk och lite kyckling de senaste decennierna. I Indien är det ju traditionellt helt uteslutet med kött i samtliga bondesamhällen, även om västvärldens matkultur sprider sig som en löpeld även där. Kort sagt, ”tallriksmodellen” att äta kött dagligen, är ett extremt nytt påfund som kommer från västvärlden, det är inte så det alltid sätt ut. Som jag visade i något annat inlägg så är det de senaste 50 åren som köttkonsumtionen fyrdubblats, och denna kost är därför ”naturlig” för oss idag. Dessutom har människor varit övertygade vegetarianer, även bönder, sedan urminnes tider. Ibland som en del av kulturen, ibland som en motkultur. Men det absolut inget som startade på 1970-talet eller så.

  Jag svarade verkligen på din fråga i förra kommentaren, ungefär så här: Jesus valde inte att ta alla strider men det betyder inte att vi kan hoppa över frågor som köns,- djur,- och rasförtryck. Jag tycker Jesus väg visar att vi måste ta detta på allvar, och guds ursprungliga plan och framtida vision om människan som vegetarian, gör att jag ser detta som den mest kärleksfulla vägen idag. Precis som Jesus inspirerar mig att kämpa mot köns och rasklyftor, trots att han talar så lite om det. Du år gärna omformulera din fråga, om du fortfarande inte är nöjd med mitt svar, så ska jag försöka svara på ett nytt sätt.

  Gud fred

 33. Hej alla. Jag ser att ni har diskuterat länge och väl kring detta inlägg. Jag skulle vilja tillföra ett perspektiv som jag saknar här: identitet. Jag hoppas att alla som förespråkar vegetarianism och veganism förhåller oss så pass fritt till epiteten vegetarian och vegan så att vi som Paulus är beredda att slänga dem på sophögen för att vinna Kristus. Vår identitet bör inte inte vila i något annat eller någon annan än Jesus. Inte Jesus + något annat gott heller. Det är lätt att känna att man har ryggen fri när man äter helt vegetariskt/veganskt, att man i alla fall har koll på ett område i sitt liv och har det i sin hand; här ska ingen komma och dömma mig, i alla fall inte Jesus! Här får vi bara vara ärliga med hur vi förhåller oss själva till det vi äter.

  Jag skulle också vilja passa på att slänga ut en fråga som man kan ställa till sig själv om man längtar efter att se över sin matkonsumtion; hur förhåller jag mig till alla konstgjorda och kemiskt framställda tillsatser i mat som orsakar sjukdomar hos människor?

  Guds välsignelse!

 34. alfmarkus:

  ett tips är att aldrig svara på känn eller på rutin. knappast något Jesus gjorde.
  det är också enklare för mig att ta dig på allvar. att ni möter motstånd är väl bara bra för då får ni tillfälle att prata om det jag antar ni missionerar med.

  när det gäller trender så är det sällan företeelser som är nya men som är på modet för tillfället. jag är väl medveten om att det inte började på 70-talet och eftersom vi båda har prata om ursprung så har vi nog med att komma med än så.
  när det gäller bondesamhällen så har det knappast enbart funnits kött på talkriken i några decennier. människan har länge varit jägare och därav ätit kött. att man senare lyckades tämja boskap gjorde det enklare att äta kött. så småningom så blev kött dyrt när ”civiliserade” samhällen formades och plats för djuren fanns inte kvar.

  För att komma till den frågan jag undrar över är: Vad får du fram för principer om nu Jesus verkade okej med vissa saker som han inte tar strid med. Vad är din princip, hur tillämpar du skriften på frågor de egentligen inte tar upp?

 35. Denna artikell i SVD: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2050845.svd för fylla funktionen av argument hur långt ifrån vi är det naturliga i vårt förhållande till djur, och hur djur inte är djur, utan varor, produkter, som mobiltelefoner.

 36. Markus: Jag tycker nog redan att jag svarat på den frågan, men i korthet så handlar det om att jag tror summan av kardemumman i Jesus liv är just den överflödande kärleken, att ge sitt liv för de förtryckta och svaga. Detta gör att jag är emot könsförtryck, rasförtryck och djurförtryck (trots att jesus inte pratar om dessa saker). Hur tänker du själv? Hur tillämpar du skriften på frågor de egentligen inte tar upp (slaveri etc)?


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s