Levande döda

Varför har vi en massa dödskallar här ovan och i våra sammanhang? Ja för det första har vi inte särkilt många men här kommer några av anledningarna:

Ben från döda kristna (ovan är en bild tagen i katakomberna) vittnar för oss om vilket pris det kan ha att vara kristen, men också om historien, berättelsen vi är en del av. Vi står i nedstigande led från de kristna som gått före, tolkat tradition och skrift för oss. Vi måste stå med en fot i traditionen, minnas deras försök, deras misslyckanden och lyckanden. Men också med en fot på mera okänd mark, idag hur gestaltar vi troget detta sammanhang som kallas Kyrka idag?

Torra benens dal (för övrigt en helt okej reggae skiva med Governor Andy, sveriges mäst kända rastafarier). Benen som Gud ger liv, h*n återupplivar sitt folk i varje tid. Vi vill ha ett ”karismatiskt fokus”, inte så att vi alla tycker att folk ska tala i tungor till höger och vänster, skaka och falla till golvet skrikandes halleluja (med det är okej om du gör det!) utan snarare karismatiska i den meningen att vi tror att Guds Ande verkar i alla kristna gemenskaper för att ge gåvor som behövs för uppbyggandet av just den gemenskapen i just den tiden. Det kan vara tungotal, men likagärna en stor empati för allt levande, bra kaffekokar egenskaper eller varför inte ett bra estetiskt öga.

Det väcker viss uppmärksamhet. I en så dödstrött och självmodsbenägen maskin som vi lever i, är ändå döden något tabu, något vi inte får tänka på. I marknadens allsmäktiga system får vi inte erkänna att allt är begränsat, att resurserna kan ta slut. Genom att tänka på döden försöker vi motverka denna kultur. Vi vill peka på det Liv som gör livet värt att leva, men som också ger liv när hjärtat slutat slå.V

Vilket för oss in på Uppståndelsen som ett hopp för det kristna livet och för Skapelsen. Gud håller på med sitt frälsningsverk, sin räddningsaktion. Och vi inbjuds att vara en del av den, redan nu. Och har vi tro på Uppståndelsen förstår vi också att det är Gud och inte vi människor som har sista ordet vad gäller historian och utvecklingen (?). Att vi kan låta oss dödas och leva det opraktiska kristna livet..

Låter detta allt för pretantiöst? Då kan vi avsluta med det sista: det är snyggt när man som jag kommer från en punk och goth kultur så finns det en viss förkärlek för det makabra och vackra i döden. Dessutom gick den bruna färgen i skallarna ovan fint ihop med den röda färgen..

Annonser

2 kommentarer

  1. Det är grymt. Jag älskar det.

  2. Jonas. tack


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s